28 iunie 2017

În ultimii 13 ani, în jur de 80 de noi străzi apărute în Suceava
·        În cartierul Dumbrăvii, construit după 1990, lângă fosta "Avicola", autorităţile locale botează alte 4 căi de comunicaţie.  
·        În urmă cu peste 1 an, în Suceava erau 311 străzi, cu 74 mai multe faţă de cele 237 din 2004.
Primăria municipiului Suceava botează 4 străzi nou-înfiinţate în zona Aleea Dumbrăvii, din Burdujeni, unde în plin proces de construire, cu fonduri  private, se află un cartier.  "Oraşul se dezvoltă şi este un lucru bun. În zona fostei Avicola Burdujeni au apărut noi străzi private, care nu sunt date în domeniul public al municipalităţi, însă noi trebuie să le atribuim denumiri", a precizat edilul-şef Ion Lungu, adăugând că, din cauză că respectivele străzi nu poartă nume, cei care doresc să dezvolte arealul nu pot obţine documentaţii de urbanism. Astfel, o primă stradă va fi botezată cu numele lui Ion Siminiceanu, primar al Sucevei timp de 8 ani, în perioada comunistă, şi "care a contribuit la prima dezvoltare a oraşului". Nume de personalităţi primesc şi alte două străzi, respectiv cel al generalului Crăciun Badea, veteran de război, decedat anul trecut, şi al lui Dumitru Năstase, inginerul care a pus bazele sistemului modern de alimentare cu apă în Suceava. O ultimă cale de comunicaţie va purta numele interpretului de muzică populară Alexandru Dumbravă, aceasta denumire fiind aleasă prin asociere cu cea a cartierului "Dumbrăvii". "Toţi cei amintiţi sunt şi cetăţeni de onoare ai municipiului Suceava şi sper să primim acceptul de la comisia de specialitate a Consiliul Judeţean. De asemenea, am cerut acordul rudelor sau urmaşilor acestora, care au acceptat ca o stradă să poarte numele propuse", a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei.
În 2005, în Burdujeni, în perimetrul delimitat de strada Gheorghe Doja, Aleea Dumbrăvii, Pădurea „Dumbrava” şi strada „Pictor Romeo Calancea”, au apărut 5 artere de circulaţie, care, până la acea dată, nu aveau nici o denumire. Acestea au fost botezate cu numele unor renumite personalităţi româneşti, precum Eugen Lovinescu, Nicu Gane, Anton Holban, Ion Dragoslav,  Mihai Băcescu şi Nicolae Istrati.
Tot în această zonă, în preajma fostei societăţi de creştere şi abatorizare a păsărilor „Avicola”, au a fost denumite străzile „Fagului”, „Arţarului”, „Frasinului”, „Socului” şi „Plopului”.

În 2012, 3 artere din noul cartier rezidenţial din apropierea fostului Complex „Avicola”, au fost denumite „Petre Tuţea”, „Lucian Blaga” şi „George Călinescu”. De menţionat este faptul că în urmă cu peste 1 an, în evidenţa Primăriei municipiului Suceava se află 311 străzi, faţă de anul 2004, când în scripte  erau 237 de artere, respectiv cu 74 mai puţine.