07 iunie 2017

Drumurile judeţene sucevene, distruse de transportatorii de buşteni şi prundiş
·        Firmele care folosesc în mod curent infrastructura de rang judeţean se sustrag de la a declara acest lucru, autorizându-se doar atunci când maşinile sunt prinse în trafic.
·        Cele mai afectate sunt drumurile judeţene din prejma balastierelor de pe cursurile de apă, cât şi cele din zonele în care Direcţia Silvică oferă înspre exploatare lemn pe picior.
Drumurile din judeţul Suceava suferă de urma agresiunii autovehiculele de mare tonaj care  transportă buşteni şi agregate minerale.  În vederea protejării infrastructurii respective, marii transportatori ar trebui se prezinte la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, pentru solicitarea autorizaţiei speciale de transport agabaritic şi achitarea taxei de rigoare, însă majoritatea covârşitoare a acestora nu se conformează  obligaţiilor legale. Echipe de control ale DJDP bat în lung şi în lat judeţul, îngrijorător fiind faptul că, aproape fără excepţie, transportatorii care folosesc în mod curent infrastructura de rang judeţean se sustrag de la a declara acest lucru. Cei mai mulţi conducători auto se scuză, spunând că sunt autorii unor transporturi ocazionale, iar drept urmare taxa de autorizare este achitată doar în momentul în care sunt prinşi în flagrant. Aceasta în ciuda faptului că legea prevede că societăţile specializate sunt obligate să declare şi să prezinte un grafic de eşalonare a transportului efectuat într-un interval de 6 luni sau 1 an de zile, taxa de autorizare aferentă onorându-se o singură dată. Pe de altă parte, chiar şi operatorii de transport de mare tonaj care se autorizează evită să plătească pentru toate autovehiculele pe care le folosesc, declarând inclusiv distanţe mai mici decât cele parcurse cu încărcătura în cauză. Afectate în mare măsură de traficul greu sunt drumurile judeţene din prejma cursurilor mari de apă, ca Suceava, Siret şi Moldova, în albia cărora care sunt amenajate balastiere, urmând mai apoi cele din zonele în care Direcţia Silvică Suceava oferă înspre exploatare lemn pe picior. Cele două echipaje ale inspectorilor DJDP ies cu cântarul electronic la drumul mare, depăşirea masei maxime admise pe osie fiind sancţionată cu un maxim de 30.000 de lei. Însă, şi de această dată se apelează la o stratagemă, cea a refuzării cântăririi, caz în care amenda este de doar 1.500 de lei. Plătitorul  acesteia este şoferul, care, de obicei, în calitate de persoană fizică, se adresează cu o contestaţie organelor de judecată. Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri are încheiate inclusiv contracte pentru utilizarea zonei drumurilor judeţene, în acest caz cele mai bănoase fiind cele perfectate cu furnizorii de servicii de televiziune prin cablu şi de Internet. Dar nici în acest domeniu nu lipsesc rău-platnicii, pentru recuperarea sumelor cuvenite DJDP parcurgând o serie întreagă de demersuri stabilite prin legislaţia specifică.       

·        În vederea recuperării debitelor din amenzi şi tarife de utilizare a drumurilor judeţene, DJDP a formulat 69 de acţiuni în instanţă.
Astfel, conform unei statistici a instituţiei, în anul 2016, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a eliberat 180 de acorduri şi 213 autorizaţii. Semnate au fost, de asemenea, 107 de noi contracte de utilizare a drumurilor judeţene, inspectorii de specialitate urmărind, pentru încasare, un total de 623 de contracte. În anul la care facem referire, lucrătorii specializaţi ai DJDP au întocmit 122 de procese verbale de contravenţie, valoarea amenzilor aplicate însumând 630.200 de lei. Doar în 6 de cazuri, amenzile de 22.900 de lei au fost încasate pe loc, în altele 100 plata contravalorii sancţiunilor, în total de 194.650 de lei, s-a făcut în 48 de ore de la aplicare. În  11 situaţii, amendaţii au contestat procesele verbale de contravenţie, plângerile aflându-se pe rolul instanţelor de judecată, în fond sau urmând căile de atac.  Pe de altă parte, în 5 cazuri  s-a ajuns la executare silită, în joc fiind suma de 25.500 de lei. În anul 2016, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a emis şi transmis 55 de adrese de înfiinţare a popririi, 78 de adrese de revenire la popririle înfiinţate, cât şi 33 de somaţii. În vederea recuperării debitelor din amenzi şi tarife de utilizare a drumurilor judeţene, DJDP a formulat 69 de acţiuni în instanţă. Anul trecut, din tarife de utilizare a drumurilor judeţene, calculaţii şi autorizaţii speciale de transport agabaritic Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava a încasat 1,81 de milioane de lei, sumă orientată înspre achitarea contravalorii lucrărilor  de întreţinere şi reparaţii la drumuri.