22 iunie 2017

Formulă filozofică pentru scăderea chiriilor ANL 
·        "Chiriile pentru cei în vârstă de peste 35 ani nu au mai fost subvenţionate, iar uneori au ajuns să fie mai mari decât cele de pe piaţa liberă", a spus edilul-şef Ion Lungu.
·        Pe de altă parte, mulţi dintre solicitanţii de pe lista de priorităţi  nu vor să se mute în locuinţele libere, aşteptând să fie terminate apartamentele noi.
Primăria municipiului Suceava a trimis adrese ocupanţilor locuinţelor ANL, aceştia fiind chemaţi la compartimentul specializat în vedere recalculării chiriilor. Chiriaşii vor trebui să aducă dovada venitului brut pe membrul de familie, o ordonanţă de Guvern stabilind condiţii şi criterii în care respectivele chirii vor scădea. Din informaţiile pe care le avem, actualele chirii variază de la 300 de lei pentru garsonieră, la 400 de lei pentru un apartament cu 2 camere, în comparaţie cu cele subvenţionate de 80 de lei, respectiv de 100 de lei. "După simulările pe care le-am făcut noi, vor scădea a chiriile pentru cei care locuiesc în blocuri ANL. Este o formulă de calcul foarte filozofică, în funcţie de rangul localităţii, de anul dării în folosinţă şi venitul brut pe membrul de familie. Este lucru bun, deoarece chiriile pentru cei în vârstă de peste 35 ani nu au mai fost subvenţionate, iar uneori au ajuns să fie mai mari decât cele de pe piaţa liberă", a spus edilul-şef. Potrivit primarului, tocmai acest lucru a făcut ca, în ultimii ani, zeci de familii să părăsească blocurile în care locuiau cu chirie. Astfel, Consiliul Local constată eliberarea a încă  8 garsoniere ANL repartizate în anii anteriori, foştii beneficiari predând deja cheile unităţilor de locuit în cauză.
·        Pentru 46 de solicitanţi, disponibile şi scoase la redistribuire erau 22 de unităţi de locuit. 
Auzind despre acest lucru, sucevenii au dat buzna la Primărie, însă responsabilii executivului le-au pus în vedere că nu primeşte casă oricine şi oricum. "Avem mai multe locuinţe vacante, iar în şedinţa Consiliului Local vom constata eliberarea a încă 8 apartamente cu o cameră. Însă, nu oricine poate obţine respectivele locuinţe. Acestea pot fi ocupate doar de către cei care îndeplinesc condiţii ANL şi, în acelaşi timp, sunt pe lista de priorităţi",  reliefează Lungu.    Pe de altă parte, potrivit edilului-şef, deşi sunt în vârful listei cu beneficiarii eligibili, mulţi dintre suceveni nu vor să se mute în locuinţele libere, aşteptând să fie terminate apartamentele noi. "În cauză sunt cei care au punctaje foarte mari şi refuză să primească acele locuinţe care au vechime de 5-7 ani, aşteptând să le dea în folosinţă pe cele noi", a precizat Ion Lungu, şeful administraţiei municipiului Suceava. Pe lista de priorităţi a executivului sunt 46 de solicitanţi, un prim lot de 22 de unităţi de locuit fiind scoase la redistribuire, în ordinea punctajelor întrunite, în urmă cu peste 2 luni. Cele 4 noi blocuri ANL, cu câte 20 de unităţi de locuit fiecare, sunt ridicate în cartierul Obcini, pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”, acolo unde Primăria Suceava mai are 80 de asemenea apartamente şi garsoniere.