28 iunie 2017

Cincizeci de suceveni bat la uşile Primăriei pentru fi puşi în posesie în urma unor sentinţe favorabile ale instanţelor 
·        Suceava are un deficit de 261,13 de hectare, în conformitate cu Legea nr.165/2013 privind finalizarea procesului de restituire, iar promisul transfer de terenuri de la ADS întârzie. 
·        Sucevenii nu mai cred în despăgubiri, renunţând la acestea, pentru a primi, în natură, măcar jumătate din suprafaţa cuvenită.
·        "Omenii sunt disperaţi, unii dintre ei fiind în vârstă şi spunând că vor muri şi nu vor mai apuca să-şi vadă pământul sau despăgubirile", a declarat primarul Ion Lungu.

Situaţia este delicată în municipiul Suceava, unde Primăria nu poate satisface solicitările de restituire a terenurilor în baza legilor fondului funciar, a declarat, ieri, primarul Ion Lungu.     În primul rând, în urma unor sentinţe civile ale instanţelor, de pus în posesie sunt 50 de foşti proprietari sau de moştenitorii ai acestora, suprafaţa totală revendicată fiind de 25 de hectare.  Întrucât reşedinţa de judeţ nu dispune de rezervele necesare, potrivit Legii nr. 165/2013 şi discuţiilor cu prefectul Mirela Adomnicăi, în vederea restituirii aşteptate sunt transferuri de la Agenţia Domeniului Statului sau de la Staţiunea de Cercetări şi Dezvoltare Agricolă. Pe de altă parte, conform Instituţiei Prefectului, ADS administrează suprafeţe agricole şi în zona Dorneşti, unde sucevenii ar putea opta să primească terenurile la care au dreptul. "Aceste instituţii au mari suprafeţe de teren la 50 de metri-100 de metri de oraş, iar noi nu putem beneficia de ele. Doamna prefect spunea că ADS suprafeţe disponibile foarte mari în zona Dorneşti, iar cetăţenii, în disperarea lor, le pot lua şi acolo, în vederea valorificării, şi tot câştigă ceva", precizează edilul-şef sucevean. Lungu spune că sucevenii îndreptăţiţi nu mai au răbdare să aştepte despăgubirile promise prin intermediul Fondului "Proprietatea". Astfel, unii dintre ei s-au prezentat la serviciul specializat al executivului pentru a renunţa la dosarul de acordare a compensaţiilor şi a primi, în schimb, în natură, măcar jumătate din suprafaţa cuvenită. La fel, cei mai vârstă se tem că, în ritmul în care decurg procedurile, nu vor mai apuca să-şi vadă demersurile materializate. "Omenii sunt disperaţi, unii dintre ei fiind în vârstă şi spunând că vor muri şi nu vor mai apuca să-şi vadă pământul sau despăgubirile. Suntem într-o situaţie imposibilă, atât timp cât Primăria municipiului Suceava nu are niciun hectar de teren disponibil",  a spus şeful municipalităţii, accentuând că instanţele au dat hotărâri privind constituirea dreptului de proprietate, însă nu stabilesc şi amplasamentul.
·        ADS are în judeţ 1.000 de hectare de terenuri agricole, suprafaţă lucrată de firme din agricultura suceveană.

 Ion Lungu susţine că, la această dată, lista cu suprafeţele centralizate aprobate prin hotărâre de guvern sunt înaintate la ADS, iar în măsura în care transferul va fi operat, cei în drept vor fi anunţaţi în timp util. Suceava are nevoie de o suprafaţă de 261,13 de hectare, în conformitate cu Legea nr.165/2013 privind finalizarea procesului de restituire a terenurilor. Agenţia Domeniilor Statului administrează, în judeţul Suceava, circa 1.000 de hectare de terenuri agricole, suprafaţă concesionată operatorilor economici din agricultura suceveană. Potrivit Legii nr.165/2013 privind finalizarea procesului de restituire a terenurilor amintite, Instituţiei Prefectului i-a revenit obligaţia întocmirii unui inventar al cărui obiect  l-au făcut inclusiv terenurile aparţinând domeniului public al statului şi care erau administrate de instituţii ale administraţiei publice centrale, respectiv de Agenţia Domeniilor Statului, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, Staţiunea de Cercetare Dezvoltare şi Cercetare Pomicolă, precum şi de alte asemenea structuri. În total, la Primăria Suceava au făcut cereri circa 1.000 de îndreptăţiţi, revedicate fiind terenuri din fosta zonă industrială Burdujeni, din Burdujeni-sat şi Iţcani,