22 iunie 2017

Conform sloganului actualul mandat,
Anul 2016-2017 rămâne unul cu plus, Suceava mergând înainte
·        "Însă, cea mai mare nerealizare rămâne întârzierea fondurilor europene, bugetul din acest an legându-se foarte mult de accesarea finanţărilor nerambursabile", a declarat Ion Lungu, după un an de nou-mandat. 
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava şi-a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, bilanţul activităţii anului 2016-2017, primul al celui de al patrulea mandat la conducerea destinului urbei capitală de judeţ. "Este un an de când am preluat actualul mandat şi am să prezint un raport de activitate, pentru aşa mi se pare corect faţă de cetăţeni, faţă de cei care m-au votat", a spus şeful executivului sucevean. În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, Lungu evidenţiază lucrările de reabilitare a străzilor "Ştefan cel Mare", "Zamcăi", "Gavril Tudoraş", "Mihai Viteazu", "Locotenent Ienceanu", "Eternităţii", Aleea Nucului, Aleea "Cimitirului Pacea", dar şi amenajarea mai a mai multe parcări de reşedinţă. La acestea se adaugă demararea lucrărilor de asfaltare a străzilor de pământ Lev Tolstoi" din Burdujeni-sat şi "Constantin Moraru" din Iţcani, la altele două din aceeaşi categorie, respectiv "Mihail Vodă" şi Bogdan Vodă", licitaţiile fiind în stadiul de soluţionare a contestaţiilor.
La realizările din iunie 2016-iunie 2017, Lungu adaugă fluidizarea traficului pe Calea Unirii; începerea procedurilor pentru construire noului pod peste râul Suceava; aprobarea studiului de fezabilitate pentru "Sala polivalentă", demararea lucrărilor pentru amenajarea Zonei de agrement "Tătăraşi"; asocierea cu E-on Gaz în vederea introducerii gazelor naturale în Burdujeni-sat; executarea, în curs, a 80 de apartamente ANL, începerea modernizării Pieţei agrolimentare Burdujeni şi organizarea licitaţiei pentru termificarea unui tronson al Pieţei agroalimentare centrale. Primarul Ion Lungu punctează cu proiectele cu finanţare elveţiană nerambursabilă de modernizare a iluminatului public cu lămpi LED, realizare a punctelor de încărcare autovehicule electrice şi achiziţionarea a 10 biciclete electrice şi amenajarea infrastructurii de încărcare cu panouri foto-voltaice, inclusiv a celui de achiziţionare a 11 autoturisme electrice şi a 4 autoutilitare electrice. Primarul Sucevei a pus accentul pe pregătirile pentru accesarea fondurilor europene din programarea  2014-2020, respectiv pe finalizarea SIDU şi PMUD; întocmirea studiului pentru achiziţionarea a 40 de autobuze electrice; proiectul de realizare a Centrului multifuncţional din cartierul Iţcani, precum şi a celor de construire a unei grădiniţe în Burdujeni-sat, reabilitare termică a sediului Primăriei şi de reabilitarea a sistemului de termoficare în cadrul Programului Operaţional infrastructura Mare (POIM).  Şeful administraţiei publice locale din municipiul Suceava remarcă constituirea Grupul pentru Acţiune Locală Urban în vederea accesării de fonduri de amenajare a locuinţelor sociale; demersurile de aprobare a Planului Urbanistic General, aflat în faza de avizare, dar şi promovarea unui proiect legislativ pentru preluarea de la Romsilva a Parcului Şipote şi Pădurii Zamca. În domeniul cultural, menţionate sunt organizarea Festivalului Internaţional de Film Amator "Unica", în august 2016;  primele spectacole ale Teatrul municipal "Matei Vişniec"; semnarea Parteneriatului "Oraşe europene" şi iniţierea proiectului Zilele Teatrului Matei Vişniec".  Printre altele, Ion Lungu  a amintit, de studiul de fezabilitate pentru reabilitarea statuii ecvestre a domnitorului "Ştefan cel Mare"; sprijinul financiar de 1 milion de lei pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou"; sprijinirea financiară a activităţii ramurilor sportive; sprijinul financiar acordat unităţilor de cult; demararea proiectului "Centenar 2018; organizarea Festivalului medieval, Festivalului "Lira de aur", a manifestărilor "Crăciun în Bucovina", "Paşte Bucovina" şi Revelion în aer liber, dar şi celebrarea a 110 cupluri de aur.                 
Lungu a explicat că implicaţii negative asupra bunului mers al lucrurilor o are actualul "blocaj guvernamental", unele proiecte ale Primăriei fiind afectate de nedisponibilizarea la timp a fondurilor. "Totuşi, consider că anul 2016-2017 rămâne unul cu plus, Suceava mergând înainte, conform sloganului acestui mandat", a precizat  şeful municipalităţii. Cea mai mare nerealizare a primul an al mandatului 2016-2020  o constituie, potrivit edilului-şef, este întârzierile în accesarea fondurilor europene. "Sigur, nerealizările sunt mai multe şi le trăim în fiecare zi, dacă ne referim la străzi, la gestionarea câinilor comunitari sau la alte aspecte. Însă, cea mai mare nerealizare rămâne întârzierea fondurilor europene, bugetul din acest an legându-se foarte mult de accesarea finanţărilor nerambursabile. Nu facem politică, dar, din păcate, ultimele guverne nu au mişcat nimic în acest domeniu, suntem la jumătatea exerciţiului financiar 2014-2020, nu s-a accesat niciun leu şi nu avem vreo şansă să accesăm bani europeni, ci dar să depunem proiecte", a punctat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.