21 iunie 2017

Revigorare a sistemelor de irigaţie comuniste 

·        În timpul regimului de dinainte de 1989, în judeţul Suceava au fost amenajate 7 sisteme de irigaţii, pentru suprafeţe care însumează 3.778 de hectare.
·        Fermieri din comuna Moara vor să se constituie într-o asociaţie de udători şi să preia gratuit, de la ANIF, amenajarea de 240 de hectare din Liteni-Moara.     
Există reale şanse ca unele dintre amenajările pentru irigaţii din judeţul Suceava să fie repuse în funcţiune. Unitatea de Administrare Suceava a Filialei de Îmbunătăţiri Funciare "Moldova" face eforturi de dare în folosinţă gratuită a unui prim sistem, respectiv cel de la Liteni-Moara, aflat, acum, în conservare. În cauză este o suprafaţă de circa 240 hectare irigabile, interesaţi fiind doi fermieri crescători de animale, producători de produse lactate şi din carne, implicit cultivatori de terenuri agricole din comuna Moara. "Suntem în discuţii, pentru a da drumul la sistem, în amenajarea de la Liteni-Humor, pe Şomuz I. În acest sens, fermierii se vor organiza într-o asociaţie de udători, pe respectiva amenajare de irigaţii. După aceasta, ANIF le va transmite staţia de pompare în folosinţă gratuită, însă în condiţiile respectării condiţiilor impuse o dată cu transmiterea", declară directorul adjunct la UA Suceava, Răzvan Florea, adăugând că apa pentru irigare va fi tot gratuită, întrucât, în zonă, este disponibil un iaz circa 40 de hectare aparţinând Sistemului de Gospodărire a Apelor.  În judeţ, organizate în vederea udării artificiale ar putea fi şi alte 400 de hectare din zona Siret. Suprafaţa nu este inclusă într-una din amenajările de irigare amintite, însă Unitatea de Administrare Suceava a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) este deschisă la furnizarea de apă prin canalele de desecare administrate în perimetrul respectiv.      
·        Asociaţiile nu vor plăti pentru apa folosită, iar tariful la energia electrică este subvenţionat.
În judeţul Suceava, în timpul regimului comunist au fost amenajate pentru irigaţii suprafeţe care însumează 3.778 de hectare. Este vorba despre 7 amenajări, cea întinsă fiind cea zona Băişeşti, cu 777 de hectare. Urmează apoi, în ordine descrescătoare, sistemele Grigoreşti-Vereşti (702 hectare), Dragomirna (610 hectare), Bosanci (573 de hectare),  Liteni-Humor (431 de hectare); Grăniceşti (361 de hectare) şi Joldeşti-Tudora (324 de hectare). Dintre  acestea, pe durata agriculturii ceauşiste, udate efectiv au fost, circa 2.000 de hectare cultivate cu legume. Unitatea de Administrare Suceava a Filialei de Îmbunătăţiri Funciare "Moldova" a trimis adrese primăriilor în cauză, înştiinţând că, la cerere, ANIF poate transmite în folosinţă infrastructura secundară de irigaţii. În acest sens, potenţiali beneficiari trebuie să se constituie în organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii (OUAI). Răzvan Florea, directorul adjunct al UA Suceava, face cunoscut că se pot constitui în organizaţii de acest tip persoanele fizice sau persoanele juridice care deţin, în baza unui titlul valabil, terenuri deservite de sisteme de irigaţii. Astfel, noua formă de organizare va putea desfăşura activităţi de livrarea a apei de irigat, dar şi de exploatare, întreţinere şi reparare a sistemului de irigaţii care deserveşte mai mulţi proprietari de teren.      Infrastructura secundară de irigaţii, aflată în administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare se transmite, la cerere, în proprietatea organizaţiilor prin hotărâre a Guvernului. Punerea în folosinţă a infrastructurii de irigaţii care face obiectul transmiterii la cerere, fără plată, se face din fonduri asigurate din bugetul ANIF. "Potrivit unei hotărâri de guvern, respectivele asociaţii nu vor trebuie să plătească ceva pentru apa folosită, iar tariful la energia electrică este unul subvenţionat", precizează Răzvan Florea. Organizaţiilor care nu întreţin, nu exploatează, nu utilizează sau distrug infrastructura primită gratuit, li se va retrage dreptul de folosinţă sau de proprietate, cu obligaţia de a o preda în starea în care a fost preluată, inclusiv cu îmbunătăţirile aduse ulterior.
·        Pentru reabilitarea sistemelor preluate, asociaţiile de udători pot accesa fonduri europene de până la 1,5 milioane de lei.  
Răzvan Florea, directorul adjunct al UA Suceava reliefează că  organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii care preiau infrastructura secundară de irigaţii de la ANIF au şi avantajul accesării de finanţare nerambursabilă europeană pentru reabilitarea acesteia.  Organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii (OUAI) pot depune proiecte în valoare de maxim 1,5 milioane de euro, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Utilizatorii de apă pentru udarea artificială a culturilor au la dispoziţie Submăsura 4.3.1-"Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice", Componenta "Infrastructura de irigaţii". Beneficiarii sunt organizaţiile sau federaţiile utilizatorilor de apă, constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Proiectele pot fi depuse până pe 31 august, însă Răzvan Florea crede că asociaţiile sucevene de udători vor putea accede, finanţare întrucât vor exista şi alte sesiuni de înaintarea cererilor de finanţare. În 2017, schema de finanţare pe componenta de irigaţii are un disponibil de 150 de milioane de euro,  scopul investiţiilor sprijinite fiind acela de restructurare a modului de administrare şi utilizare a infrastructurii  de acces, de adaptare a acesteia, la noua structură agricolă. Eligibile sunt inclusiv modernizările sistemelor care prin investiţiile operate vor duce la mărirea suprafeţei agricole irigate.                                         
·        Canale de evacuare a excesului de umiditate, colmatate în urma precipitaţiilor abundente, necesită intervenţii urgente.
Directorul adjunct Răzvan Florea reliefează că amenajările de îmbunătăţiri funciare au ca scop prevenirea şi înlăturarea acţiunilor factorilor de risc cum ar fi seceta, excesul de apă, eroziunea solului, inundaţiile şi poluarea. Dintr-un total agricol de 349.000 de hectare al judeţului Suceava, Unitatea de Administrare Suceava a Filialei de Îmbunătăţiri Funciare "Moldova" are în administrare îmbunătăţirile funciare de pe o suprafaţă de 133.884 de hectare, respectiv 38% din cea agricolă. Pe lângă cele 3.791 de hectare cu amenajări pentru irigaţii, desecarea gravitaţională este administrată pe 43.194 de hectare de terenuri agricole, iar combaterea eroziunii solului, pe 81.061 de hectare de terenuri agricole. În acest an, Unitatea de Administrare Suceava a fundamentat cheltuieli de desecare gravitaţională de 694.935 de lei, aşteptată fiind disponibilizarea sumei de la bugetul de stat. Lucrări ar urma să fie făcute la amenajarea Hînţeşti-Siminicea, unde, în urma precipitaţiilor abundente din ultimii ani, aluviunile şi corpurile solide antrenate de pe versanţi au colmatat, în proporţie de 30-60%, canalele de colectare, transport şi de evacuare a excesului de umiditate. "Amânarea ar conduce la deprecierea totală a reţelei de canale din amenajare, la degradarea accentuată a terenurilor, prin înmlăştinire, cu impact negativ economic şi social şi deteriorarea gravă a condiţiilor de mediu din zonă", susţine directorul adjunct al UA a ANIF, menţionând că lucrările se vor întinde pe 7,8 km şi vor include şi repararea a 5 podeţe. Aceleaşi consecinţe, şi din aceleaşi cauze, sunt întâlnite şi la amenajarea de desecare din zona Dăneşti-Frătăuţi-Siret, colmatarea afectând reţelele de canale într-o proporţie variind de la 30% la 50%.  Intervenţiile vizează reţele de 11 km, dar şi un podeţ, eliminându-se, astfel, riscul de scoatere din circuitul agricol a terenurilor agricole, prin degradare ca urmare a excesului de umiditate. Pe de altă parte, în 2017, în amenajările de combatere a eroziunii solului, cu 5.400 de lei prevăzute sunt doar lucrări de întreţinere curentă, pentru asigurarea secţiunii de scurgere, respectiv a "funcţionării la parametrii minimi".          
·        Mulţumită intervenţiilor din 2016, pericolul de inundare a 80 de gospodării din satul Ştirbăţ a fost îndepărtat.

 În 2016, pentru activităţile de exploatare, întreţinere şi reparaţii ale amenajărilor de îmbunătăţiri funciare din judeţul Suceava, unitatea suceveană de administrare a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare a făcut solicitări către ANIF în vederea obţinerii, din fonduri de la bugetul de stat, a sumei de 479.350 de lei. Banii au luat calea lucrărilor de reparare a ,,Desecării Chilişeni-Udeşti”, dar şi a unor obiective de îmbunătăţiri funciare afectate de calamităţile naturale. Intervenţiile au avut caracter de urgenţă, survenind ploilor abundente din 21-22 iulie 2014, din oraşul Liteni şi comuna Udeşti, când în bazinul râului Siret şi sub-bazinul râului Suceava s-au produs puternice viituri. Afluxurile masive de apă, depăşind debitele canalelor de colectare, au afectat grav amenajarea de desecare gravitaţională "Udeşti-Chilişeni". Totodată, scurgerile de pe versanţii limitrofi ai amenajării de îmbunătăţiri funciare au colmatat, în proporţie de 75-85%, secţiunea de scurgere liberă prin canale. Răzvan Florea, directorul adjunct al  Unităţii de Administrare Suceava a Filialei de Îmbunătăţiri Funciare "Moldova" evidenţiază că amânarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii  ar fi provocat intensificarea fenomenului de degradare a terenului, prin înmlăştinire, şi ar fi condus la inundarea a 80 de gospodării din satul Ştirbăţ, comuna Udeşti. Amenajarea  ,,Desecare Chilişeni-Udeşti” se întinde pe 2.600 de hectare, din care 2.374 de hectare sunt terenuri agricole, aceasta fiind executată şi recepţionată între anii 1984-1987.