28 iunie 2017

Suceava nu participă la negocierile de repartizare a fondurilor europene la ADRNE
·        "Municipiul Suceava a fost primul care a avut proiecte în acest sens, şi nu vrem să avem niciun fel de negocieri pe această temă", declară primarul Ion Lungu.
·        Întrucât solicitările sunt mai mari cu 5 milioane de euro faţă de disponibil, una dintre celelalte reşedinţe de judeţ va trebui să renunţe la o parte din finanţare.   
Pe 13 iulie, Consiliul Local al municipiul Suceava se adună pentru o şedinţă extraordinară în care urmează a fi analizate şi aprobate documentele strategice pentru accesarea fondurilor europene în exerciţiul 2014-2020. Pe masa aleşilor locali vor fi puse Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) şi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD). Demersul vine pe fondul unei întâlniri de la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, în cadrul căreia care vor avea loc negocieri pe marginea împărţirii, pe obiective specifice, a sumelor rezervate ADNRE, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR). Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ, precizează că municipiul Suceava nu va lua parte la negocierile privind  repartizarea sumelor pe priorităţile Axei prioritare nr. 4 "Mobilitate urbană durabilă". Acestea se referă la transportul electric, solicitările venite din partea capitalelor cele 6 judeţe componente ale ARDNE fiind mai mari decât disponibilul, la fel cum se întâmplă şi cu alocările pentru "educaţie", respectiv pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ. "Municipiul Suceava a fost primul care a avut proiecte în acest sens, şi nu vrem să avem niciun fel de negocieri pe această temă. Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est îi sunt alocate de 181 de milioane de  euro, iar solicitările venite din judeţe sunt de 186 de milioane de euro. Practic, din cele 6 municipii, unul ar trebui să renunţe", a spus edilul-şef.
·        Suceava are în cadrul POR un portofoliu de proiecte în valoare de circa 32 de milioane de euro. 
Pe lângă proiectul de achiziţionare a 40 de autobuze electrice, municipiul Suceava are un proiect de "revitalizarea urbană", respectiv de consolidare a versantului Dealului "Mănăstirii Teodoreni". La acestea se adaugă proiectul "Centrului multifuncţional Iţcani" şi proiectele de construire a două grădiniţe cu program prelungit în Burdujeni-sat şi în cartierul Obcini. "În adresa pe care am primit-o de la ADNRE se spune că, măsura în care nu participă la negocieri, se iau în considerare alocările iniţiale. Deci, noi rămânem la cele iniţiale", a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei, adăugând că subsolicitate sunt alocările pentru "revitalizare urbană" şi "regenerare în comunităţi defavorizate". Municipiul Suceava ar putea accesa 24,5 milioane de euro pentru achiziţionarea de autobuze electrice; 0,54 milioane de lei pentru consolidarea Dealului "Mănăstirii Teodoreni"; 3,25 de milioane de euro pentru "Centrul multifuncţional Iţcani" şi 3,62 de milioane de euro pentru grădiniţele din Burdujeni-sat şi din cartierul Obcini, respectiv un total de 31,91 de milioane de euro.