18 iunie 2017

Inspectorii de muncă descind la firmele sucevene cu număr mare de accidentaţi 
·        În primul trimestru al anului, în judeţ s-au consemnat câte un accidentat în fabricarea hârtiei şi cartonului; fabricarea îngheţatei; tăierea şi rindeluirea lemnului; captarea, tratarea şi distribuirea apei, precum şi în sănătate şi asistenţă socială.                            
·        În 2016, în judeţul Suceava au fost accidentate 54 de persoane, dintre care 4 şi-au pierdut viaţa, iar 50 au suferit  de incapacitate temporară de muncă.
Inspectoratul Teritorial de Muncă iniţiază o acţiune de verificare, la agenţii economici din judeţul Suceava, a măsurilor stabilite prin procesele verbale de cercetare a evenimentelor. Potrivit Inspectorul şef Romeo Butnariu, este vorba despre monitorizarea şi verificarea modului în care unităţile care au înregistrat accidente de muncă aplică măsurile stabilite cu ocazia cercetărilor evenimentelor, "măsuri care să conducă la prevenirea altor evenimente similare şi care să întărească nivelul securităţii şi sănătăţii în muncă". "Factorul determinant în luarea deciziei Inspecţiei Muncii de a declanşa acţiunea este tendinţa de creştere, în ultima perioadă, a indicelui de frecvenţă a accidentaţilor în muncă ", a declarat Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava. Controalele au loc în perioada iunie-noiembrie 2017, obiectivul principal constând în conștientizarea angajatorilor şi lucrătorilor din unităţile care au înregistrat accidente de muncă cu privire la necesitatea respectării prevederilor legale, în scopul eliminării accidentelor şi al promovării stării de bine la locul de muncă. În 2016, în judeţul Suceava au fost accidentate 54 de persoane, dintre care 4 şi-au pierdut viaţa, iar 50 au suferit de incapacitate temporară de muncă. În ordine descrescătoare, cele mai multe accidente de muncă s-au înregistrat în construcţii (9 victime), transporturi terestre şi activităţile referitoare la sănătatea umană (câte 8 accidentaţi) şi prelucrarea lemnului (3 victime). În judeţul Suceava, indicele de frecvenţă, calculat ca numărul de accidentaţi la 1.000 de lucrători, a fost, anul trecut, de 0,52 la mie. În primul trimestru al anului 2017, în judeţul Suceava s-au consemnat 5 persoane accidentate, comparativ cu 4 în trimestrul omolog al anului precedent. În cel dintâi trimestru nu s-au înregistrat decese în rândul lucrătorilor, indicele de frecvenţă fiind de 0,220 la mie. Câte un accidentat s-a înregistrat în fabricarea hârtiei şi cartonului; fabricarea îngheţatei; tăierea şi rindeluirea lemnului; captarea, tratarea şi distribuirea apei, precum şi în sănătate şi asistenţă socială.