13 iunie 2017

Poluare în scopuri electorale a râului Bistriţa   
·        Pe fondul alegerilor pentru postul vacant de primar de Iacobeni, substanţa cenuşie evacuată din staţia de epurare a Sinarom ar putea fi rezultatul unei acţiuni intenţionate a unui angajat, opinează administratorul Gabriela Dobrotă.
·        "Dacă substanţa era deja în staţia de epurare, degeaba s-au luat probe în aval",  a declarat vicepreşedintele CJ, Viorel Seredenciuc, menţionând că a fost martor la un caz în care cineva a deversat butoaie cu substanţe chimice într-o staţie de epurare.   
Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a amendat cu 35.000 de lei societatea comercială Sinarom Mining Grup, pentru poluarea râului Bistriţa. Potrivit procesului verbal şi analizelor de laborator efectuate pe probe prelevate în aval şi amonte de  staţia de epurare a apelor uzate a firmei, s-a constat că indicatorul mangan (Mn) a depăşit limitele maxime admise, trecând din clasa a II-a în clasa a III-a de calitate.  În fapt, pe 31 mai, responsabilul local al SGA semnala faptul că Sinarom Mining Grup, punctul de lucru Iacobeni, deversa din staţia de epurare în râul Bistriţa apă "de coloraţie gri înspre negru". Chiar dacă nu se înregistrase mortalitate piscicolă, lucrătorii specializaţi au procedat la recoltarea de probe din staţia de epurare, la 500 de metri în aval, respectiv la 500 de metri în amonte de aceasta, dispusă fiind inclusiv sistarea evacuării apelor uzate. În procesul verbal încheiat a doua zi s-a consemnat că "deversarea apelor uzate din staţia de epurare a avut loc ca urmare a unei avarii la instalaţia de filtrare a sterilului".
·        Necazurile au continuat şi după identificarea cauzei posibile.
Potrivit unei informări a directorului executiv al SGA, Daniel Drăgoi, şirul evenimentelor nu s-a întrerupt aici, pe 2 iunie, Poliţia municipiului Vatra Dornei fiind apelată telefonic despre deversarea în albia râului Bistriţa a unor "ape uzate tehnologic ce prezentau coloraţie gri înspre negru", poliţiştii constând acest fenomen la faţa locului. Şi de această s-a respectat procedura de prelevare a probelor, iar evacuarea apelor din staţia de epurare a fost oprită. în primă fază, nota de constatare semnată de Gabriel Dobrotă, administratorul firmei Sinarom Mining Grup, arată că de vină pentru coloritul apei deversate este "operaţiunea de decolmatare a bazinelor decantoare ale staţiei de epurare, colmatat, ca urmare a depunerii de suspensii în urma variei din  data de 31 mai". Activitatea de producţie a  Sinarom Mining Grup a fost reluată pe 3 iunie, iar până pe 5 iunie SGA a monitorizat apa râului Bistriţa, iar în zona staţiei de epurare au fost ridicate probe cu o frecvenţă de o dată la 2 ore.  Sinarom Mining Grup s-a ales cu o sancţiune şi de la comisarii de mediu, însă aceasta a fost una mai blândă, respectiv un avertisment. "De la Garda de Mediu am avut o echipă de doi comisari care au aplicat, de asemenea, o sancţiune cu avertisment, pentru a nu cumula două amenzi, alături de sancţiunea contravenţională dată de SGA", a spus comisarul de mediu, Constantin Huţupaş. 
·        "Noi nu am poluat niciodată în zona respectivă, iar în societate nu avem mangan", iterează Gabriela Dobrotă administratorul Sinarom.
Pe de altă parte, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă,  Gabriela Dobrotă, administratorul, Sinarom Mining Grup, a lăsat să se înţeleagă că ar putea fi vorba despre un act intenţionat, survenit pe fondul alegerilor pentru funcţia vacantă de primar, întrucât staţia de epurare a societăţii prelucrează inclusiv ape uzate prevenite din canalizarea comunei. "Problema a fost că am avut foarte multe şicane şi necazuri, pentru că în zonă au avut loc alegeri locale. Noi nu am poluat niciodată în zona respectivă, iar în societate nu avem mangan. Singura noastră problemă este că staţia de epurare curăţă apele pluviale, de canalizare, din jumătate de Iacobeni, care se revarsă la noi în societate, iar noi facem curăţirea acestora. Am făcut-o în beneficiul comunităţii şi înţelegem să o facem în continuare, pentru că majoritatea salariaţilor noştri sunt din Iacobeni. Ceea ce s-a întâmplat ne-a dat puţin peste cap şi ne face să fim mult mai atenţi cu cei care sunt angajaţi, în zona respectivă. Noi niciodată nu am deversat steril de culoare neagră, pentru că nu avem mangan în procesul de fabricaţie", a punctat administratorul Sinarom Mining Grup, precizând implicat ar putea fi un salariat al firmei. Gabriela Dobrotă a ţinut să precizeze că staţia de epurare este una "relativ performantă", de tratarea apei ocupându-se 5-6 salariaţi.

·        "M-a derutat declaraţia că substanţa respectivă nu se află în procesul de fabricaţie", a precizat Viorel Seredenciuc, vicepreşedintele CJ, meMbru al CJSU.

De asemenea, Sinarom Mining Grup are un program ambiţios de dezvoltare, investind în zonă 5,5 milioane de dolari şi fiind hotărâtă să respecte legislaţia de mediu. În acest sens, dovadă stă şi intenţia de construire a unui al doilea bazin de decantare al staţiei de epurare, care să suplinească pe primul, atunci când ar interveni unele deficienţe.  Viorel Seredenciuc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, în calitate de reprezentant la insituţiei în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a ţinut să evidenţieze că a construit o staţie de epurare cu fonduri europene, "în care cineva a aruncat nişte butoaie cu substanţe chimice, pe care le-a avut pe stoc de ani de zile". Astfel, într-o situaţie comparabilă cu cea de la Sinarom, probele luate de specialiştii SGA în aval şi amonte de staţia de epurare nu ar mai avea relevanţa scontată. "La ieşire s-a descoperit o concentraţie imensă, iar la intrare nu s-a depistat nimic. Nu spun că la Sinarom este o situaţie similară, dar dacă substanţa era deja în staţia de epurare, degeaba s-au luat probe în aval. Ceea ce m-a derutat este declaraţia că substanţa respectivă nu se află în procesul de fabricaţie, de aceea ar trebui identificată o posibilă cauză, mai ales că staţia de epurare este folosită şi pentru canalizarea din comună", a precizat Viorel Seredenciuc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava.