15 iunie 2017

Banii pentru planurile de urbanism vin cu întârziere de  8 ani
·        În iulie 2009, la primul mandat, şeful administraţiei judeţene, preciza că a cerut bani pentru 80 de unităţi administrativ-teritoriale, din 2,4 milioane de lei noi, înspre Suceava îndreptate fiind doar 60.000 de lei.
·        În acea perioadă, preşedintele Gheorghe Flutur declara că respectivele documentaţii de urbanism au durata de valabilitate de 10 ani şi, pentru că au fost realizate între 1997 şi 2000, cele mai multe au expirat.

Conducerea Consiliului Judeţean a semnat contractul de finanţare a programului privind elaborarea ori actualizarea planurilor urbanistice generale ale localităţilor, precum şi a regulamentelor locale de urbanism, prin care pentru 24 de comune, oraşe şi municipii se alocă circa 551.000 de lei.  Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, informează că 8 dintre cele 24 de primării primesc fonduri pentru finalizarea planurilor urbanistice generale. Suma este disponibilizată  după ce, în luna martie, conducerea CJ a solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale alocarea necesarului financiar pentru 3 dintre programele destinate primăriilor. Pe lângă  necesarul elaborării PUG, cerute au fost fonduri şi pentru proiectul de realizarea a sistemului informaţional specific domeniului imobiliar-edilitar şi cel de elaborare a hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren. În iulie 2009, la primul mandat, şeful administraţiei judeţene, preciza că a cerut de la bugetul central bani pentru 80 de unităţi administrativ-teritoriale, iar fonduri s-au alocat doar pentru două dintre ele.  La fel, din suma solicitată de 2,4 milioane de lei noi, înspre Suceava îndreptate au fost doar 60.000 de lei. Tot în acea perioadă, preşedintele Gheorghe Flutur declara că respectivele documentaţii de urbanism au durata de valabilitate de 10 ani şi, pentru că au fost realizate între 1997 şi 2000, cele mai multe au expirat. "Planurile urbanistice generale sunt extrem de importante pentru unităţile administrativ-teritoriale, constituind baza legală pentru realizarea programelor de dezvoltare. Planul urbanistic general cuprinde prevederi pe termen mediu şi lung cu privire la evoluţia în perspectiva a unei localităţi, direcţiile de dezvoltare funcţională în teritoriu, traseele coridoarelor de circulaţie şi de echipare prevăzute în planurile de amenajare a teritoriului naţional, zonal şi judeţean, lista principalelor proiecte de dezvoltare şi restructurare, stabilirea şi delimitarea zonelor cu interdicţie temporară şi definitivă de construire sau la delimitarea zonelor în care se preconizează operaţiuni urbanistice de regenerare urbană", a declarat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.