08 iunie 2017

O mie de locuitori ai municipiului Suceava aşteaptă să fie puşi în posesie
·        Primăria nu are cum să restituie cele peste 250 de hectare, revendicate inclusiv sub fosta zonă industrială Burdujeni.   
·        Potrivit Legii din 2013, suprafeţe în compensaţie trebuie asigurate de ADS, însă până acum nu a fost transferat niciun metru pătrat.
Primăria municipiului Suceava nu poate asigura terenurile revendicate potrivit Legii nr. 165/ 2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist.  Ion Lungu, primarul reşedinţei de judeţ  a declarat că necesarul depăşeşte 250 de hectare, în cauză fiind 1.000 de îndreptăţiţi. Suprafaţa în cauză trebuia să fie disponibilizată de Agenţia Domeniilor Statului, însă acest lucru nu s-a întâmplat.  "Trebuia să primim nişte terenuri de la ADS sau de la Academia de Ştiinţe Agricole, dar, din păcate, până acum nu am primit niciun metru pătrat. Am făcut inventarierea terenurilor la Legea nr. 165/2013 şi avem un deficit de 250 de hectare. Am trimis situaţia la Bucureşti, pentru că, potrivit Legii, ni s-a spus că localităţile vor primi aceste suprafeţe de terenuri deficitare. 
Noi avem de dat teren la 1.000 de oameni, respectiv la cei din zona industrială, din Burdujeni-sat şi Iţcani, dar nu numai",  a specificat Lungu. Pentru a pune în posesie pe toţi cei îndreptăţiţi, municipiul Suceava are nevoie de o suprafaţă de 251,15 de hectare, în conformitate cu Legea nr.165/2013 privind finalizarea procesului de restituire a terenurilor. În cauză sunt 451 de cereri nesoluţionate, vizând 230 de hectare, precum şi de o suprafaţă de 9,65 de hectare cu procese verbale de punere în posesie, dar pentru care nu s-au eliberat titluri de proprietate. La acestea, din urmă se adaugă încă 11,5 hectare, pentru care nu existau nici procese verbale de punere în posesie şi nici titluri de proprietate. Agenţia Domeniilor Statului administrează, în judeţul Suceava, circa 1.000 de hectare de terenuri agricole, suprafaţă concesionată operatorilor economici din agricultura suceveană. Conform legii Legea nr.165/2013 privind finalizarea procesului de restituire a terenurilor amintite, Instituţiei Prefectului  i-a revenit obligaţia întocmirii unui inventar al cărui obiect  l-au făcut inclusiv terenurile aparţinând domeniului public al statului şi care erau administrate de instituţii ale administraţiei publice centrale, respectiv de Agenţia Domeniilor Statului, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, Staţiunea de Cercetare Dezvoltare şi Cercetare Pomicolă, precum şi de alte asemenea structuri.