12 iunie 2017

Un colos de 15,5 milioane de metri cubi de steril şi de 80 de metri înălţime ameninţă să o ia la vale, în Tărnicioara
·        "Un iaz de ca acesta, dacă porneşte la vale, nu-l mai opreşte nimeni, nici măcar Dumnezeu", este de părere primarul de la Ostra, Ion Oros.
·        "Situaţia de la Vîlcea, în comparaţie cu ce avem noi la Tărnicioara, este, pe o scară de la 1 la 10, de nivel 1. Ferească Dumnezeu să se întâmple şi la noi", a remercat prefectul Mirela Adomnicăi.
Ieri, la Palatul Administrativ, s-a ţinut şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prilej cu care a fost analizat stadiul lucrărilor şi nivelul de stabilitate al haldei de steril de pe iazul Tărnicioara, din comuna Ostra. Întrunirea survine fenomenului din comuna vâlceană Alunu, unde, în urma ploilor abundente, alunecările de steril au înghiţit peste 20 de hectare de teren şi au ras de pe faţa pământului 6 gospodării.  Potrivit unei informări mai puţin recente a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, în cazul unei avarii catastrofale la iazul de decantare Tărnicioara, de suferit ar avea în jur de 120 de gospodării şi operatori economici, la toate acestea adăugându-se infrastructura de transport, reţelele de energie electrică, precum şi alimentarea cu apă potabilă a populaţiei.      
·        Direcţia Silvică ameninţă cu plângeri penale, iar constructorii nu mai lucrează ăn fondul forestier.  
Gabriel Sabin, de la Conversmin Suceava, a precizat că iazul Tărnicioara a avut o activitate istorică extragere şi exploatare minereurilor polimetalice, iar după încetarea acesteia s-a trecut la lucrări de conservarea şi stabilizare şi ecologizare. Intervenţiile au demarat în anul 2008, în timp ivindu-se şi necesitatea unora lucrări suplimentare, de securizare impuse de blocarea celor 2 canale. După calamităţile din 2012, a fost întocmit un proiect de remediere deficienţelor, însă acesta s-a împotmolit la predarea amplasamentului către constructor, "întrucât s-a intrat într-un conflict legat de o suprafaţă proprietate a Regiei Naţionale a Pădurilor". Ion Stamin Purcaru, directorul de producţie al Conversmin Bucureşti, a  reclamat lipsa de finanţare, susţinând că de la 140 de milioane de lei alocaţi în anii de început ai investiţiei, în 2017 s-a ajuns la 39 de milioane de lei. "Partea de punere în siguranţă este realizată, dar dacă nu se execută şi celelalte lucrări, inclusiv pe pârâul Scăldători, în sensul de face ecologizarea şi a asigura monitoringul, siguranţa care există astăzi se şubrezeşte. Avem făcut proiectul tehnic, însă de 1 an şi jumătate există probleme cu amenajamentele silvice. Ameninţările sunt de natură penală, iar constructorii evită să mai intre la lucrări", a iterat Ion Stamin Purcaru.   
·        Oamenii sunt foarte îngrijoraţi, având gospodăriile la doar câteva sute de metri.
În cadrul şedinţei ISU a prezentat situaţia alunecărilor din judeţul Vîlcea, unde, în ciuda măsurilor luate, sterilul înaintează, mai multe familii au fost evacuate, în timp ce un drum judeţean este blocat. Prefectul Mirela Adomnicăi a remarcat că în cazul în care un eveniment similar s-ar produce în judeţul Suceava, consecinţele ar fi cu mult mai grave.  "Situaţia de la Vîlcea, în comparaţie cu ce avem noi la Tărnicioara, pe o scară de la 1 la 10, este la nivel 1. Ferească Dumnezeu să se întâmple şi la noi", a punctat Mirela Adomnicăi. Primarul de la Ostra, Ion Oros, a evidenţiat că pe "un iaz de genul acesta, dacă porneşte la vale, nu-l mai opreşte nimeni, nici Dumnezeu". "Este al treilea iaz ca mărime din Europa, iar şi oamenii sunt foarte îngrijoraţi, pentru că au casele la doar câteva sute de metri", a spus edilul-şef de la Ostra. Ion Oros a menţionat că, din 2012, lucrurile se tot tergiversează şi întrebându-de retoric dacă "Romsilva nu este tot în România?", în condiţiile în care în Ostra vara este foarte scurtă şi nu lasă timp prea mult intervenţiilor efective. Mirela Adomnicăi a remarcat că "bugetul este alocat", iar  executantul estimează că lucrările de stabilizarea a haldei de steril pot dura cel mult 60 de zile, iar odată cu acestea locuitorii din comuna Ostra s-ar putea simţi în siguranţă.
·        "La o viitură, ultima protecţie care există poate fi distrusă de tot", susţin responsabili ai constructorului "Casa Design"
Ovidiu Moraru, reprezentantul Direcţiei Silvice a pus în vedere că, la o întrunirea anterioară a factorilor responsabili, s-a propus identificarea şi delimitarea suprafeţelor forestiere care pot fi ocupate temporar, până la 30 de zile, cu lucrări, însă "până acum nu s-a primit nicio situaţie".  Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere Suceava, a precizat că, printr-o notă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, prin care se certifică urgenţa lucrărilor, există posibilitatea demarării lucrărilor. Decizia este însă valabilă doar pentru 30 de zile, interval în care trebuie întocmită documentaţia pentru scoaterea terenului cu pricina din fondul forestier. Reprezentatul constructorului "Casa Design" a pus în vedere că "în cazul unei ploi masive, riscurile cresc de la zi la zi". "La o viitură, ultima protecţie care există poate fi distrusă de tot. Atunci, vom ajunge în situaţia din 2012, când alarmată va fi toată zona de nord a Moldovei, chiar şi al nivel naţional", a spus oficialul "Casa Design". 
·        "Faptul că am spus un pic de iarbă, nu însemnă că iazul este stabilizat", a spus Anca Ionce, specialist APM. 
Anca Ionce, specialist în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului spune că "greblele" din amonte, de pe iazul Tărnicioara, se blochează în permanenţă, pentru că nu există personal care să le supravegheze în permanenţă şi să le decolmateze. "Oricum, iazul, aşa cum este, nu va putea rămâne în siguranţă în viitor. Chiar şi acum putem vorbi despre o <funcţionare> a iazului. Chiar dacă este închis, faptul că am spus un pic de iarbă, nu însemnă că iazul este stabilizat", a spus Anca Ionce, menţionând că trebuie reactualizate nivelurile de atenţionare, care pot avertiza din timp. În final, prefectul Mirela Adomnicăi a precizat că, în acest context de urgenţă, se încearcă găsirea unei soluţii de compromis, care să permită executarea unor lucrări care trebuiau făcute încă din urmă cu 5 ani.   
·        Sterilul ameninţă localităţile  Ostra, Stulpicani, Gemenea şi Frasin.

De precizat este faptul că, în  perioada 23-26 iulie 2008, ca urmare a blocării cu aluviuni a intrării în galeria de subtraversare, în  amonte de barajul Scăldători s-a adunat un volum de circa 100.000 de metri cubi de apă. Dacă ploile ar fi continuat, apele puteau trece peste baraj şi antrena sterilul pe infrastructura rutieră din preajmă şi în perimetrul locuit. Fenomenul a fost deosebit unul de periculos, sterilul ameninţând localităţile Ostra, Stulpicani, Gemenea şi Frasin. De asemenea, în iunie 2006, viitura de pe pârâul Scăldători a adus cu sine cantităţi considerabile de masă lemnoasă, pietriş şi material sedimentar, acestea blocând grătarul deversor şi sonda inversă. În asemenea circumstanţe, exista pericolul inundării plajei de steril, ruperii digului, alunecării materialului depus şi invadării obiectivelor învecinate. Suprafaţa iazului de decantare Valea Tărnicioarei  este de 28,5 hectare, volumul de steril de 80 de metri înălţime fiind de nu mai puţin de 15,5 milioane metri cubi. În cazul unei avarii catastrofale la iazul de decantare Tărnicioara de suferit ar avea 120 de gospodării şi operatori economici, la toate acestea adăugându-se infrastructura de transport, reţelele de energie electrică, precum şi alimentarea cu apă potabilă a populaţiei. Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava a emis Acordul de mediu nr. 3/12.09.2007 pentru „Închiderea şi ecologizarea carierei Ostra”, în care sunt prinse şi lucrările de reabilitare ecologică a iazurilor de decantare Poarta Veche, Ostra şi Tărnicioara. Ecologizarea iazului  de decantare Valea Străjii, era prevăzută prin Proiectul tehnic de închidere şi ecologizare a perimetrului Leşu Ursului, inclusiv a Uzinei de preparare Tarniţa, potrivit  Acordul de mediu nr. 2/ 17.04.2008. Cea mai mare parte a sterilului provenit de la flotaţia de minereuri neferoase a fost depus pe iazul de decantare Valea Tărnicioarei.