11 iunie 2017

Chirie de 900 de lei, plătită de stat pentru şomerii care se angajează în alte localităţi 
·       Prima de relocare se acordă pentru maxim 36 de luni, noul angajat la o distanţă de peste 50 km netrebuind să aibă venituri salariale mai mari de 5.000 de lei.
Şomerii care se vor încadra la un angajator aflat la o distanţă mai mare de 50 km faţă localitatea de domiciliu pot primi un sprijin financiar din partea statului. Conform Simonei Sofroni, directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava în cauză sunt şomerii care îşi schimbă domiciliul în localitatea în care obţine slujba, sau în împrejurimile acesteia, prima de relocare de maxim 900 de lei acordându-se pentru o perioadă de cel mult 36 de luni.
Sprijinul financiar pentru relocare, denumit şi "prima chirie", reprezintă 75% din suma pe care angajatul o achită în contul cheltuielilor cu chiria şi utilităţile, aferente noului domiciliu.  Suma este una neimpozabilă şi este asigurată din bugetul asigurărilor de şomaj. Directorul executiv adjunct Simona Sofroni precizează că, pe lângă cele amintite, persoanele interesate trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, respectiv să fie înregistrat la AJOFM şi să se angajeze în baza unui contract de muncă, pentru cel puţin 12 luni. De asemenea, cei în cauză se vor face o cerere la AJOFM, însă doar dacă veniturile nete lunare realizate sunt mai mici de 5.000 de lei şi numai în situaţia în care nu beneficiază de o locuinţă de serviciu asigurată de angajator sau autorităţile publice locale.