24 februarie 2017

Valentin Popa, rectorul USV, cere primarului Ion Lungu şi CL să-şi onoreze promisiunile din campania electorală 
·        „Aveţi, pentru prima dată ocazia să veniţi cu fapte, în sprijinul declaraţiilor pe care le-aţi făcut până acum”, a subliniat Valentin Popa, după ce a cerut grăbirea transferării către USV a căminului Liceului alimentar. 
·        Eu nu mă încadrez cei care nu se ţin de promisiunile electorale, ci sunt, poate, singurul care s-a ţinut”, a punctat primarul Ion Lungu, amintind despre susţinerea financiară din bugetul local a echipei studenţeşti de handbal, precum şi de multiplele proiecte desfăşurate în parteneriat cu Universitatea.      

Valentin Popa, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava s-a adresat, ieri, Consiliului Local din reşedinţa de judeţ, domnia sa apreciind că momentul este unul istoric, deoarece pentru prima dată un reprezentant cu o asemenea funcţie al mediului academic local are ocazia de a fi ascultat de membrii legislativului. Motivul principal al „audienţei” solicitate al prof. univ. dr. ing. Valentin Popa,  este acela al întârzierii concretizării unui proiect al primarului Ion Lungu şi al USV, iniţiat în urmă cu de 2 ani, respectiv cel privind transferarea căminului nr. 2 al Colegiului naţional de industrie alimentară în administrarea instituţiei universitare sucevene. „Este adevărat că la nivelul lunii martie, anul trecut, vechiul Consiliu Local, a aprobat această trecere în administrarea Universităţii a căminului Liceului alimentar şi care, la acea dată, găzduia nişte cazuri sociale. Nu putem da vina pe domnul primar că nu a rezolvat până acum această problemă, destul de grea, a relocării unor oameni, dar aceasta nu este singura problemă, Universitatea trebuind să găsească fonduri pentru a finanţa reabilitarea şi modernizarea clădirii, astfel încât să ajungă al standarde studenţeşti”, a spus Valentin Popa, accentuând că necesară este şi întocmirea unei documentaţii în baza căreia Ministerul Educaţiei să aprobe transferul cu pricina. Rectorul USV a semnalat că preluarea în administrare a „aproape unei ruine, nu este un lucru extrem de încântător”, costurile de reabilitare-modernizare fiind aproape similare cheltuielilor cu ridicarea a unei clădiri noi. Însă, construirea unui nou imobil nu s-ar putea face decât pe terenul pe care Universitatea îl are la Moara, ceea ce ar presupune alocări de 3 ori mari doar pentru amenajarea reţelelor de utilităţi. Pe de altă parte, potrivit rectorului Popa, finanţarea pentru o investiţie nouă este mai greu de găsit, decât fondurile pentru reabilitare-modernizare. „Am auzit, în campanie, că absolut toţi aţi declarat că susţineţi Universitatea şi proiectele pe care Consiliul Local şi primarul vor să le dezvoltăm împreună. De ceea, am venit să vă confirm sprijinul nostru şi să aştept şi confirmarea sprijinului din partea dumneavoastră pentru astfel de proiecte, care privesc nu doar Universitatea, ci întreaga comunitate. Aveţi, pentru prima dată ocazia să veniţi cu fapte, în sprijinul declaraţiilor pe care le-aţi făcut până acum”, a subliniat Valentin Popa, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.  
 La rându-i, primarul Ion Lungu a reliefat că, timp de 1 an, s-a încercat găsirea unei soluţii legale, în calitate de ordonator de credite şeful municipalităţii „manifestându-şi disponibilitate şi responsabilitate maxime”. „Nici astăzi nu sunt sigur că am găsit-o pe cea corectă. În mod, normal trebuia de mers la Guvern şi obţinută o hotărâre de trecere a căminului din domeniul public al municipalităţii în cel domeniul public al Ministerului Educaţiei. Probabil că mai trebuie încă 1 an să punem în aplicarea hotărârea de Consiliul Local, însă ,de când am dat-o, nu am stat cu mâinile încrucişate”, a evidenţiat edilul-şef. Primarul a spus că a încercat să mute asistaţii social care locuiesc în căminul cerut de Universitatea „Ştefan cel Mare” în altele ale Liceului cu Program Sportiv, respectiv Colegiului naţional „Samuil Isopescu”, însă variantele respective au căzut. Ion Lungu a ţinut să asigure că rezolvarea problemei va veni după Sărbătorile pascale, când respectivii asistaţi urmează a fi „relocaţi” în unele spaţii eliberate la Colegiul naţional „Petru Muşat”. „Eu nu mă încadrez în cei care nu se ţin promisiunile electorale, ci sunt, poate singurul care s-a ţinut”, a punctat primarul Ion Lungu, amintind despre susţinerea financiară acordată din bugetul local echipei studenţeşti de handbal, precum şi de multiplele proiecte desfăşurate în parteneriat cu USV.