06 februarie 2017

Inspectorii Direcţiei Antifraudă Suceava au interzis activitatea a 94 de agenţi economici
·        Înaintate organelor de urmărire penală au fost 44 de acte de sesizare, prejudiciul stabilit ca fiind adus bugetului de stat ridicându-se la peste 358 de milioane de lei.
·        Cele mai frecvente abateri sunt cele privind transportarea, deţinerea şi comercializarea bunurilor fără acte justificative, precum şi încălcarea obligaţiei de a utiliza documente contabile pentru toate operaţiunile economice.
În anul 2016, inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava au efectuat controale specifice la 3.852 de operatori economici din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Vaslui şi Bacău. Astfel, conform unei informări a instituţiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea fraudei fiscale, lucrătorii specializaţi au stabilit că bugetului de stat i-a fost adus un prejudiciu total de 358,92 de milioane de lei, iar drept urmare au înaintat organelor de urmărire penală 44 de acte de sesizare şi au instituit 74 de măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale în valoare de 172,80 de milioane de lei.
Potrivit sursei citate, pe lângă activitatea de investigare a fraudelor şi cea de destructurare a lanţurilor tranzacţionale constituite pentru prejudicierea bugetului statului, pe durata verificărilor desfăşurate în cele 6 judeţe inspectorii antifraudă au constatat abateri pentru sancţionarea cărora au aplicat 3.953 de amenzi contravenţionale, însumând 17,27 de milioane de lei.
În acelaşi timp, controlorii DGAF au dispus confiscări de sume, bunuri şi venituri ilicite a căror valoare se ridică la 7,03 de milioane de lei, precum şi suspendarea activităţii a 68 de contribuabili. În ceea ce îi priveşte pe aceştia din urmă, 45 nu aveau aparat de marcat electronic fiscal, 4 nu s-au conformat obligaţiei de a fiscaliza încasările prin intermediul casei de marcat, iar 19 au săvârşit alte abateri de la prevederile legislaţiei în vigoare. În cazul a 94 de contribuabili s-a luat măsura interzicerii activităţii, cei în cauză nerespectând prevederile Ordonanţei de Guvern nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă. „Transportarea, deţinerea şi comercializarea bunurilor fără acte justificative, precum şi încălcarea obligaţiei de a întocmi şi utiliza documente contabile pentru toate operaţiunile economice efectuate, reprezintă cele mai frecvente încălcări ale prevederilor legale şi financiar-contabile descoperite de către inspectorii din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava”, se subliniază în informarea Direcţiei Generale Antifraudă.