15 februarie 2017

Pe fondul gerului puternic,
Energia termică pe gaze naturale a umflat facturile la căldură
·        Facturile la gaz metan au devenit scadente, autorităţile locale intervenind la operatorul din Tîrgu Mureş, în vederea amânării plăţilor.    

·        „Trebuie plătită încălzirea, în aşa fel încât să putem asigura, în continuare, funcţionarea în parametri normali”, explicat Ion Lungu

Ion Lungu primarul municipiului Suceava face apel la plata urgentă a facturilor pentru apă caldă şi căldură. Lungu a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că în ianuarie energia termică a fost produsă pe 3 cazane pe gaze naturale şi doar unul pe biomasă, ceea ce a dus la creşterea cheltuielilor Bioenergy, cât şi a facturilor pentru racordaţii la sistemul centralizat. „Deja avem facturi scadente la gaz metan. Am avut o discuţie la Tîrgu Mureş, în urma căreia m-am angajat să facem tot posibilul să plătim, astfel încât să putem asigura căldura şi apa caldă în continuare”, a precizat primarul Lungu. Şeful administrativului local susţine că, dacă până la începutul săptămânii Primăria era cu plata la zi, odată cu emiterea facturii pe ianuarie situaţia s-a schimbat. Este vorba despre o plată de 3,21 de milioane de lei, marţi de la bugetul local, în contul subvenţiei la energia termică, achitată fiind suma de 500.000 de lei. „Însă, şi populaţia are de achitat 4,31 de milioane de lei,  totalul fiind de 7,59 de milioane de lei, bani cu care am putea sigura plata facturilor la gaz metan. Fac apel la cei care sunt în sistemul centralizat de încălzire să facă eforturi să plătească, în regim de urgenţă, facturile către Thermonet”, a spus primarul Sucevei. Edilul-şef a menţionat că, totuşi, până la această dată, facturile anterioare au fost onorate în proporţie de 90%, mai puţin cea din luna ianuarie, achitată la nivelul  de 50%. „Trebuie plătită încălzirea, în aşa fel încât să putem asigura, în continuare, funcţionarea în parametri normali”, a explicat Ion Lungu. În proiectul de buget pe anul 2017, Capitolul „Combustibil şi energie” este creditat cu suma de 39,48 de milioane de lei, respectiv cu 10,47% din buget. În totalul precizat, 22 de milioane de reprezintă subvenţiile pentru energia termică; 6,9 milioane de lei rate la creditul aferent Programului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”; 6,54 de milioane de lei sunt datorate societăţii comercială ACET, conform contractului de fidejusiune, iar 4,45 de milioane de lei vor lua calea cofinanţării proiectului de modernizare în cadrul Programului „Termoficare „2006-2020”.