17 februarie 2017

Creştere de aproape 4 la sută a încasărilor din activitatea vamală 
·        Lucrătorii Biroului Vamal de Interior Suceava au reverificat 1.322 de declaraţii vamale, au constatat 28 de iregularităţi vamale, suma atrasă suplimentar la buget fiind de 40.527 de lei.
O creştere de 3,76% a încasărilor din activitatea vamală, respectiv de la 25 de milioane de lei la 25,96 de milioane de lei, a înregistrat în 2016, comparativ cu anul anterior, Biroul Vamal de Interior Suceava. Aşa informează Adrian Ancuţa, şeful Biroului, conform căruia, în 2016 au fost prelucrate 6.328 de declaraţii vamale cu 49% mai multe faţă de 2015. Pe linia autorizării, printre altele inspectorii vamali au avut de verificări ale condiţiilor de preautorizare, au înregistrat două gospodării individuale care produc rachiu pentru consum propriu şi au aprobat 5 comenzi de banderole. Pe de altă parte, activitatea de supraveghere şi control al mişcării produselor accizabile s-a concretizat 291 de mişcări primite şi 75 iniţiate, ca urmare a neregulilor depistate întocmite fiind 2 procese verbale de sancţionare a contravenţiilor, cu o valoare totală a amenzilor de 4.000 de lei. În 2016, în ceea ce priveşte controlul ulterior, lucrătorii Biroului Vamal de Interior Suceava au reverificat 1.322 de declaraţii vamale, mai puţine cu 1,4% în comparaţie cu anul 2015, când au avut loc 1.635 de reverificări.  Astfel, constate au fost 28 de iregularităţi vamale, faţă de 47 în anul precedent, suma atrasă suplimentar la buget fiind de 40.527 de lei, raportat la 13.001 lei, în urmă cu un an.
În 2016, consecinţă a nerespectării prevederilor legale cu specific, aplicate au fost amenzi care au însumat 1.500 de lei, pe durata anului 2015 sancţiunile contravenţionale totalizând 5.000 de lei. Potrivit şefului unităţii, Adrian Ancuţa, în zona de responsabilitate a Biroului Vamal de Interior Suceava s-au aflat, în 2016, 3 antrepozite fiscale din domeniile alcool şi băuturi alcoolice; 2 antrepozite de produse energetice; 3 destinatari pentru alcool şi băuturi alcoolice; un utilizator final de alcool şi băuturi alcoolice: 8 utilizatori de produse energetice; 45 de operatori angro de alcool şi băuturi alcoolice, 32 de angrosişti de tutun, precum şi 50 de angrosişti produse energetice. Un obiectiv important al Biroului Vamal de Interior Suceava este cel referitor la protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene în domeniul resurselor proprii tradiţionale şi ale bugetului  naţional, prin activitatea de control ulterior sau de reverificare, ca urmare a unor informaţii incomplete sau incorecte. În 2016, printre obiective s-au numărat şi cele privind protejarea teritoriului vamal naţional şi comunitar, prin combaterea traficului ilicit de droguri, precursori, produse cu regim special, mărfuri contrafăcute şi pirat; combaterea traficului şi comerţului ilegal de ţigarete şi produse din tutun, dar şi promovarea şi implementarea de măsuri privind supravegherea produselor accizabile şi operaţiunilor vamale. Un obiectiv important este şi cel referitor la protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene în domeniul resurselor proprii tradiţionale şi ale bugetului  naţional, prin activitatea de control ulterior sau de reverificare, ca urmare a unor informaţii incomplete sau incorecte.