12 februarie 2017

Unspreceze focare de trichineloză la mistreţi
·        În ultimii ani, zeci de persoane din judeţul Suceava au fost spitalizate după ce au consumat, înaintea unui examen, trichineloscopic, carne s-au preparate din carne de mistreţ.   
Mai multe cazuri de infestare cu trichinella spiralis au fost descoperite în fondul silvatic al judeţului Suceava în perioada trecută din acest an.  Anunţul este făcut de dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor, care precizează că în urma acţiunilor Serviciului „Control oficial sănătate animală” declarate au fost 10 focare de trichineloză la mistreţi. Măsura fost luată în urma analizelor făcute pe probe prelevate de pe  mistreţii vânaţi în multe fonduri de vânătoare, în cauză fiind  fondurile „21- Rarău”, „47-Voroneţ”, „17-Botuş”, „13-Scoruşu”, ”9-Negrişoara”, „52-Zamostea”, „4-Buciniş”, „14-Orata”, „6-Barnar” şi „55-Mitoc”. Un focar a fost depistat, de asemenea, şi pe fondul de vânătoare „66-Baia”, însă, acesta fost stins în luna ianuarie. Dr. Dănuţ Corneanu spune că pentru prevenirea infestării cu trichineloză, carnea de porc trebuie supusă analizelor medicului veterinar, examenul trichineloscopic fiind obligatoriu inclusiv în cazul mistreţilor, urşilor, nutriilor şi cailor.

De precizat este faptul că în august 2012 16 persoane din judeţul Suceava au ajuns la medic, după ce au consumat preparate din carne de mistreţ. Ospăţul avut loc, la o stână de pe muntele Rarău, cu prilejul aniversării onomasticii soţiei baciului Dumitru Mazăre, în vârstă de 43, din Slătioara, acesta chemând să se înfrupte din delicatesele respective rude, ciobani şi cunoscuţi. În mai 2008, 19 suceveni au ajuns spitalizaţi după ce au mâncat cârnaţi din carne de mistreţ nesupusă examenului trichineloscopic, vânătorul suspectat că a dat înspre consum preparate cu tricihinella fiind deferit organelor de cercetare penală. În judeţul Suceava, înainte de 1989, în urma unei festivităţi la care s-au ingerat preparate din vânat, la Cîmpulung Moldovenesc au fost infestaţi cu trichinella spiralis 40 de meseni