22 februarie 2017

Dezechilibre majore în salarizarea personalului Primăriei Suceava


·        Cu o indemnizaţie netă de 4.200 de lei, primarul Ion Lungu nu este în Top 10 al veniturilor, directorii de specialitate câştigând chiar dublu în comparaţie cu indemnizaţia a şefului executivului.
·        În timp ce funcţionarii publici se bucură de majorări de 20%, personalul contractual este plătit, în mare parte, cu salariul minim pe economie.
·        „Trebuie să se ajungă la o echitate prin Legea unitară a salarizării, pentru că, din punctul meu de vedere, lucrurile scapă de sub control”, opinează Ion Lungu 
Aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale  nr. 794 din 2016 în ceea ce priveşte salarizarea unitară la nivelul municipiilor creează mari probleme mari în administraţia publică a municipiului Suceava. Decizia în cauză prevede că prin raportarea la aceeaşi funcţie, grad, gradaţie, vechime în muncă şi în specialitate, precum şi în condiţii similare de studii, salariaţii din administraţia publică trebuie să aibă acelaşi salariu. „Vream să vedem ce salarii sunt şi în celelalte municipii din România, în aşa fel încât să putem face această salarizare. Am vorbit cu foarte mulţi primari care sunt disperaţi că au crescut cheltuielile cu salariile şi, astfel, consumă foarte mult din veniturile proprii”, arată şeful administrativului sucevean. Lungu spune că datorită faptului că veniturile proprii ale bugetului sunt mai mari în raport cu alte municipii, Suceava se află în prima parte al clasamentului veniturilor salariale, încă din 2015 în salariul de încadrare fiind incluse sporuri de vechime, indemnizaţii de conducere, precum şi alte facilităţi legale. Deşi nu intră în categoria personalului vizat de Decizia Curţii Constituţionale, dezechilibre majore sunt şi în ceea ce priveşte şi indemnizaţiile primarilor. Ion Lungu precizează că nu este în Top 10 al veniturilor din Primăria Suceava, directorii de specialitate fiind cei care se bucură de remuneraţii care ajung să fie chiar duble faţă de cea a şefului executivului. „Cred că trebuie aplicată urgent Legea unitară a salarizării, iar acest lucru trebuie să se întâmple urgent, în acest an. Altfel, pe lângă dezechilibre la nivel de unitate, există şi cele între primării, consilii judeţene, ca să nu mai spun de cel faţă de administraţia centrală, care este şi mai mare. Trebuie să se ajungă la o echitate prin Legea unitară a salarizării, pentru că, din punctul meu de vedere, lucrurile scapă de sub control”, a reliefat Ion Lungu, ocupantul fotoliului administrativ din Areni, adăugând că dacă funcţionarii publici se bucură de majorări de 20%, la fel ca şi alte categorii bugetare, personalul contractual are parte, în mare proporţie, doar de salariul minim pe economie. Primarul Ion Lungu are o indemnizaţie de 6.092 de lei pe lună, încasând efectiv puţin peste 4.400 de lei, în timp ce un director de direcţie de specialitate are venituri salariale impozabile chiar şi de 8.700 de lei pe lună.