15 februarie 2017

Ajutoare la încălzire micşorate sau anulate din cauza majorărilor de venituri de la 1 februarie 
·        Faţă de sezonul rece 2015-2016, numărul beneficiarilor sprijinului financiar al statului a scăzut cu o cincime, în principal datorită creşterii salariilor şi pensiilor.  
Sucevenii care, începând de la 1 februarie,  primesc venituri mai mari, conform majorărilor făcute de Guvernul PSD, vor trebui să facă o nouă declaraţie pentru obţinerea ajutorului la încălzirea locuinţei. Aceasta doar în cazul în care plafonul de venituri în care s-au încadrat beneficiarii a fost depăşit, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava atenţionând că, în caz contrar, suma luată necuvenit va fi restituită. „Îi rog pe cei cărora li s-au modificat veniturile, să vină la Primărie să-şi reactualizeze dosarele, pentru că în care nu se declară, Curtea de Conturi ne pune să le luăm banii înapoi”, a pus în vedere Ion Lungu, şeful municipalităţii sucevene. În sezonul rece 2016-2017, mai puţini locuitori ai reşedinţei de judeţ au a apelat la sprijinul financiar al statului, în această situaţie fiind 1.784 de suceveni, faţă de 2.266 de sezonul anterior, respectiv cu 21% mai puţini. După iarna 2015-2016, în urma controalelor Curţii de Conturi, cât şi verificărilor încrucişate prin intermediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice şi Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, 76 de suceveni au fost obligaţi să restituie beneficiile în cauză, în sumă de 20.599 de lei, 71 fiind racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.

Beneficiarii de încălzirea în sistem centralizat pot primi compensări chiar şi de 90%-100%, acestea fiind valabile în cazul persoanelor singure şi familiilor care realizează venituri de până la 155 de lei pe membru de familie.  Maximul venitului pentru care se dă o compensaţie de 5% din valoarea consumului de energie este de 786 de lei pe membru de familie. Persoanele singure cu un venit de sub 1.082 de lei vor avea parte de un sprijin financiar de 10% din valoarea facturii.