26 februarie 2017

Lovitură de graţie pentru învăţământul tehnic sucevean
·        Cu 3 specializări recent tăiate, şi cu 9 absolvenţi de bacalaureat în anul trecut, fostul Liceu industrial nr. 4 se află în pragul desfiinţării.  
·        În contextul european al specializării inteligente, Valentin Popa, rectorul USV, lansează de un semnal de alarmă faţă de scăderea numărului de absolvenţi, dar şi a calităţii potenţialilor studenţi.

În contextul obiectivelor asumate de România faţă de Comisia Europeană, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava este îngrijorată de situaţia învăţământului preuniversitar sucevean. În condiţiile în care programarea europeană 2004-2020, învăţământul şi educaţia vor beneficia de finanţare pentru aşa-numitele specializări inteligente, majoritatea din ingineria „de vârf” şi din sănătate, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa a lansat un semnal de alarmă în şedinţa Consiliului Local. Rectorul USV a atras atenţia asupra scăderii numărului şi calităţii absolvenţilor de liceu din municipiul şi din judeţul Suceava, în acest sens dând ca exemplu Colegiul Naţional Tehnic „Samuil Isopescu” din reşedinţa de judeţ. „Am făcut analize şi nu suntem deloc încântaţi. Este un aspect care nu ne place deloc. Este vorba despre Liceul industrial nr. 4, care, numai cu câţiva ani în urmă, dădea sute de absolvenţi de bacalaureat în domenii de inginerie. Trebuie să găsim soluţii ca acest Liceu să dea în continuare acest număr de absolvenţi, în aceste domenii. Anul trecut, în acesta au luat bacul 8 elevi în prima sesiune şi unul în cea de a doua sesiune”,  a spus rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”. Potrivit prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, Colegiul Naţional Tehnic „Samuil Isopescu” trebuie să redevină ceea ce a fost odată, deoarece „acei elevi vor fi finanţaţi în programele de specializare inteligenţă”. Profesorul Ovidiu Milici, consilier local ALDE, susţine că zilele trecute Colegiului Naţional Tehnic „Samuil Isopescu” „i s-a dat o lovitură de graţie”. Astfel, prin „tăierea” a încă două specializări, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a făcut „un mare pas înspre desfiinţarea acestui liceu”. „Şi aşa, cu greu obţineam numărul de copii pentru fiecare normă didactică şi pentru funcţionarea propriu-zisă a acestui Liceu. Noi am tăiat clasa de construcţii, Inspectoratul ne-a tăiat specializarea de mecanică, iar lovitura de graţie a venit când tăiată a fost şi specializarea de ştiinţe sociale. Mă văd nevoit să fiu colportorul necazurilor colegilor mei profesori, pentru că, dacă nu se găsesc soluţii, Colegiul se află în prag de desfiinţare”, a evidenţiat profesorul Ovidiu Milici.