06 februarie 2017

Peste 50 kg de material exploziv pentru dislocarea de gheţurilor de pe Bistriţa
·        16 case, 12 de anexe şi 18 curţi din Vatra Dornei au fost inundate ca urmare a precipitaţiilor şi topirii zăpezii

Începând de sâmbătă, în judeţul Suceava s-au înregistrat creşteri rapide ale debitelor în bazinele râurilor Dorna şi Bistriţa. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava informează  respectivele creşteri sunt urmare a temperaturilor ridicate, dar şi a precipitaţiilor sub formă de ploaie din ultima perioadă. „Temperatura crescută a favorizat topirea zăpezii de pe versanţi, cât şi a gheţurilor din albii”, face cunoscut purtătorul de cuvânt, plt. Adj.  Alin Găleată.  Astfel, apa din albia râurilor s-a revărsat, afectate de inundaţii fiind 16 case, 12 de anexe şi 18 curţi, toate din municipiul Vatra Dornei. Pompierii militari au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei, cât şi cu saci cu nisip pentru ridicarea unor diguri de protecţie. 
În zonă au intervenit 60 de pompieri militari cu 9 autospeciale şi 6 motopompe, pentru evacuarea apei şi pentru ridicarea unor diguri din saci de nisip, acolo unde apa ameninţa gospodăriile. Motopompa de mare capacitate poate evacua 600 de metri cubi de apă pe oră, din locuinţe fiind scoşi 5.000 de metri cubi de apă, inundate rămânând doar beciurile şi subsolurile. Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a intervenit cu material exploziv asupra formaţiunilor de gheaţă de pe râul Bistriţa, în zonele Chiliei şi Dorna Arini. În aceste zone, au fost detonate 10 încărcături, în 5 reprize, folosindu-se 20 de kilograme de trotil şi 34 de kilograme de dinamită. În urma distrugerii acestora, tendinţa debitului apei în zonele respective este de scădere. Operaţiunile pirotehniştilor continuau şi în prima zi a săptămânii, când în sprijinul pompierilor militari suceveni s-au anunţat două echipe pirotehnice de la ISU Botoşani şi de la ISU Bacău.