17 februarie 2017

Oficiul de Studii Pedologice revine pe linia de plutire
·        În 2016, de la 20 de primării, de pe urma studiilor pentru amenajamente pastorale s-a încasat 135.618 de lei, serviciile către 21 de persoane juridice aducând încă 35.781 de lei .
·        În februarie 2013, pe lângă neachitarea salariile, OJSPA rămăsese datoare la plata utilităţilor, precum şi la chiria pentru spaţiul ocupat, Staţiunea de Cercetări reziliind contractul de închiriere.
Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava  pare să fi ieşit din impasul financiar în care s-a aflat şi care a atins vârful în anul 2013. Cel puţin aşa se poate concluziona dintr-o informare a Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Suceava în care se arată că activitatea OJSPA se menţine pe linia de plutire. „În anul 2016, cu sprijinul şi sub îndrumarea Direcţiei pentru Agricultură, la nivelul  OSPA au fost obţinute rezultate bune în ceea ce priveşte  activitatea managerială de organizare şi desfăşurare a întregii activităţi, inclusiv pe linie financiară”, se precizează în materialul citat, în care se menţionează că acest lucru a fost posibil mulţumită adjudecării şi executării mai multor lucrări specifice şi studii de specialitate. Astfel, pe parcursul anului trecut, încheiate au fost 25 de contracte pentru întocmirea studiilor pedologice, agrochimice şi de furnizare a informaţiilor de specialitate pentru realizarea amenajamentelor pastorale. Valoarea lucrărilor executate şi recepţionate s-a ridicat la 135.618 de lei, beneficiare fiind 20 de primării, 5 contracte fiind perfectate cu Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Suceava, în baza Ordinului nr. 278 din 2011, suprafaţa contractată  şi  executată  fiind de 6.047 de hectare. Tot în 2016, 21 de persoane juridice au fost apelat la serviciile Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice, comandând studii de specialitate pentru înfiinţarea de livezi, cât şi unele studii speciale, valoarea lucrărilor realizate şi încasate fiind de 35.781 de lei. Încă o sumă de 10.260 lei a fost încasată în urma analizelor fizico-chimice de sol, de acestea beneficiind 22 de persoane fizice şi juridice. În vederea scoaterii din circuitul agricol, pe parcursul anului trecut OJSPA a încheiate 8 contracte, veniturile realizate fiind de 3.617 de lei.

Directorul executiv Constantin Ştirbu, declara, în toamnă, că salariile personalului sunt asigurate până la finele lui 2016, însă către ANAF, OJSPA va avea de achitat obligaţii restante până în anul 2019. În anul 2013, Oficiul Judeţean pentru Studii Agrochimice şi Pedologice Suceava s-a aflat pe marginea prăpăstiei financiare, cauza principală constând, în principal, în neachitarea, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a unor lucrări contractate, prestate recepţionate şi facturate în valoare de 500.000 de lei. Începând din luna februarie a anului, pe lângă faptul că nu se mai achitau salariile lucrătorilor, OJSPA rămăsese datoare la plata facturilor pentru utilităţi, precum şi la chiria pentru spaţiul ocupat în cadrul Staţiunii pentru Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Suceava, aceasta din urmă procedând, începând cu 1 august la rezilierea contractului de închiriere. Oficiul şi-a reluat activitatea în 2015, când a reuşit să încheie contracte în valoare de peste 80.000 de lei şi să obţină un supliment de 248.373 lei de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru Programul sol-teren, aferent anului 2015.