08 februarie 2017

Gunoiul sucevenilor se scumpeşte
·        În condiţiile în care taxa ecologică este printre cele mai mici din ţară, Primăria nu mai poate acoperi facturile către operatorul de salubritate. 
·        „Dacă vrem curăţenie mai multă, trebuie să plătim mai mult”, a pus în vedere Ion Lungu, menţionând că procentajul de majorare urmează a fi analizat.
Locuitorii Sucevei vor plăti mai mult pentru curăţenia oraşului. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu, care precizat că serviciile de salubritate nu mai pot fi acoperite din actuala taxă adunată de la cetăţenii reşedinţei de judeţ. Astfel, conform lui Lungu, factura pentru luna decembrie a anului 2016 s-a ridicat la 400.000 de lei, iar cea din ianuarie a crescut la 500.000 de lei, ca urmare a  ninsorilor bogate. Per total, luna trecută, inclusiv în contul restanţelor, Primăria a achitat 1,5 milioane de lei, sumă la care s-a adăugat încă 700.000 de lei, bani daţi în perioada scursă din februarie. Însă, potrivit primului gospodarul Ion Lungu, datoriile către operatorul de salubritate se ridică la peste 1 milion de euro, adică la mai mult de 4,5 milioane de lei. În consecinţă, taxa de salubritate ar putea fi majorată, ţinându-se cont şi de faptul că în Suceava aceasta este printre cele mai mici din ţară. „Nu ascund acest lucru, analizăm să vedem posibilitatea majorării taxei de salubritate, pentru că nu ne mai închidem cu costurile. Aceştia 5 lei de persoană sunt cel mai mic tarif din Moldova şi din ţară. De aceea, trebuie să facem ceva, pentru că, dacă vrem curăţenie mai multă, trebuie să plătim mai mult”, a punctat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, menţionând că procentajul de majorare urmează a fi analizat.
·        Pentru persoanele fizice, în decembrie 2013, taxa pentru curăţenie a crescut cu 66 la sută.  


Contribuţia pe care sucevenii o au la plata serviciilor pentru măturatul străzilor şi debarasarea de gunoiul menajer s-a majorat cu 66% în şedinţa ordinară a Consiliului Local din decembrie 2013. Creşterea a fost de la 3 lei la 5 lei, locuitorii Sucevei fiind obligaţi la plata taxei de salubritate în funcţie de numărul de persoane din familie sau a celui al locatorilor existenţi la o anumită adresă. La acel moment, taxa de ecologizarea datorată de către persoanele juridice a fost stabilită a se calcula în funcţie de numărul salariaţilor şi cel al reprezentanţilor legali, respectiv al asociaţilor, administratorilor care nu au calitatea de asociaţi, noul cuantum fiind de 6 lei pe lună şi persoană. În cazul instituţiilor publice, atunci taxa de salubritatea s-a aprobat la nivelul de 3 lei de pe lună şi persoană.