26 februarie 2017

Consiliul Judeţean nu poate acoperi salariile din Asistenţa socială şi Învăţământul special
·         „Aştept în partea a doua anului, de la Guvernul României o rectificare pozitivă pentru a asigura salarii la Direcţia de Protecţia Copilului şi la învăţământul special”, a declarat Gheorghe Flutur, şeful executivului judeţean.
·        Din acest punct de vedere, bugetul pe 2017 este unul neîndestulător, organizarea trebuind gândită în aşa fel încât funcţionarea respectivelor instituţii să fie una fără sincope.  

·        Cheltuielile de dezvoltare reprezintă doar 10% din total, şeful administraţiei judeţene susţinând că banii pentru cofinanţări sunt suficienţi şi că de dorit ar fi ca numărul proiectelor să crească.
Consiliul Judeţean Suceava a solicitat, în completarea veniturilor 359,3 milioane de lei, o acoperire 50,7 milioane de lei din bugetul de stat.  Preşedintele Gheorghe Flutur a declarat, într-o conferinţă de presă că impactul majorării salariilor asupra bugetului judeţului este unul consistent, însă pe măsura acesteia vor fi cerute implicare şi responsabilitate din partea tuturor angajaţilor. În judeţul Suceava, comparativ cu 2016, fondul de salarii creşte de la 92 de milioane de lei, la 138 de milioane de lei, saltul fiind de 50%. Consiliul Judeţean poate veni doar 112 de milioane de lei, iar drept consecinţă la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului salariile pot fi asigurate doar pentru 9 luni ale anului în curs, în timp ce în învăţământul special descoperirea este de doar 2 luni. În aceste condiţii, Flutur spune că „se încearcă asigurarea cheltuielilor tuturor unităţilor din subordine la nivelul anului 2016”, organizarea din 2017 trebuind gândită în aşa fel încât funcţionarea să fie una fără sincope.  „Dincolo de creşterile salariale, care sunt fireşti, şi se face un act de dreptate, aştept în partea a doua anului, de la Guvernul României o rectificare pozitivă pentru a asigura salarii la Direcţia de Protecţia Copilului şi la Învăţământul special. Aş putea spune că bugetul este neîndestulător, în acest an, pe aceste considerente”, a punctat şeful administraţiei judeţene sucevene.
Pentru susţinerea cheltuielilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, prin Legea bugetului de stat înspre Suceava este îndreptată suma de 20,9 de milioane de lei, faţă de 23,3 milioane de lei în 2016, iar pentru achitarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi asistenţilor personali ale acestora, alocările s-au diminuat de la 27,6 milioane de lei, la 26,3 milioane de lei. La partea de cheltuieli, bugetul Consiliului Judeţean Suceava este de 401,4 milioane de lei, cheltuielile de funcţionare fiind de 359,1 de milioane de lei, iar cele de dezvoltare  de 42,3 milioane de lei, respectiv 10% din total. Deşi această din urmă pondere este una relativ mică, şeful administraţiei judeţene susţine că banii pentru cofinanţări sunt suficienţi, iar de dorit ar fi ca numărul proiectelor să crească. „Am avut un excedent care ne completează veniturile de la 359 de milioane de lei la 401 de milioane de lei, întrucât ultima rectificare pozitivă de anul trecut am făcut o reportare care ne ajută, în momentul de faţă, la cheltuielile cu investiţiile”, subliniază Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava,