31 ianuarie 2015

„Radarul pădurilor” a dus la scăderea cu 94% a tăierilor ilegale 
·        De la darea în folosinţă a sistemului, pe raza judeţului Suceava au fost înregistrate doar două apeluri la 112, în urma acestora constatându-se că „transporturile respective de material lemnos erau legale”.
·        „Materialele lemnoase aflate în circulaţie fără codul unic, sunt considerate fără provenienţă legală şi sunt spuse confiscării”,  explică Daniel Constantin Coroamă, şeful ITRSV Suceava.
Tăierile ilegale de arbori au scăzut în perioada octombrie-decembrie 2014 la 6% din valoarea perioadei similare a anului anterior, se arată într-un raport al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava, date prezentate în şedinţa Colegiului prefectural. Conform informării în cauză,  în cadrul acţiunilor de control al circulaţiei al materialului lemnos, numărul de amenzi s-a dublat, iar volumul de lemn confiscat a crescut cu 50%. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte controalele la instalaţiile de prelucrat, depozite şi în pieţe, numărul sancţiunilor aplicate s-a diminuat cu 38%, în timp ce volumul confiscărilor a fost mai mic cu 90%. Denumit şi „radarul pădurilor”, sistemul 112 a intrat in funcţiune pe 20 octombrie 2014. „În consecinţă, fiecare cetăţean care doreşte ca un mijloc de transport de material lemnos să fie verificat poate apela la acest serviciu, comunicând numărul de înmatriculare al autovehiculului”, arată Daniel Constantin Coroamă. De precizat este faptul că, totuşi, de la darea în folosinţă a acestuia, pe raza judeţului Suceava au fost înregistrate doar două apeluri, în urma acestora constatându-se că „transporturile respective de material lemnos erau legale”.  Sistemul funcţionează graţie înfiinţării Centrului de expertiză  şi coordonare la distanţă(APCRS), structură specializată în furnizarea de informaţii specifice necesare resurselor de intervenţii în soluţionarea urgenţelor referitoare la transportul materialului lemnos sesizate prin Serviciul de urgenţă 112. HG nr. 470/2014 obligă la utilizarea, de către toţi operatorii care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, a unei aplicaţii denumită Wood Tracking şi puse gratuit la dispoziţie. Prin folosirea acesteia este obţinut codul unic pentru acel transport, însă după ce în sistem au fost introduse seria şi numărul avizului însoţitor; data avizului de însoţire; provenienţa materialului lemnos; sortimentul şi cantitatea; punctul de descărcare şi numărul de înmatriculare al vehiculului. „Materialele lemnoase aflate în circulaţie fără codul unic, precum şi fără data, ora, minutul şi secunda sau cele fără cod offline ori cu cod unic sau cod offline invalid sunt considerate fără provenienţă legală şi sunt spuse confiscării”, a explicat Daniel Constantin Coroamă, şeful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava.