29 ianuarie 2015

Bugetul municipiului Suceava votat în unanimitate
·        La investiţii a fost prinsă suma de 129 de milioane de lei, ceea ce însemnă 34,5 % din bugetul total de 356 de milioane de lei.
·        „Bugetul pe 2015 este unul al dezvoltării”, a arătat primarul Ion Lungu, precizând că investiţiile sunt finanţate din fondurile locale, cât şi din cele structurale.
Consilierii locali ai municipiului Suceava au aprobat ieri, în şedinţă ordinară, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2015. Discuţiile pe marginea proiectului de hotărâre au durat mai puţin decât în anii anteriori, întrucât aleşii, de la toate grupurile politice, s-au întâlnit în nenumărate rânduri cu conducerea executivului, convenindu-se dinainte asupra alocării veniturilor fundamentate. De altfel, Ion Lungu, şeful executivului, a remarcat că, date fiind repetatele consultări, nu ar fi corect să se vină cu amendamente şi în plenul legislativului. „Dacă este să vorbim despre fair play, cred că este bine să lăsăm bugetul aşa cum este, pentru că toate amendamentele propuse de consilierii locale au fost luate în considerare şi prinse în proiect”, a pus în vedere edilul-şef. Bugetul reşedinţei de judeţ a obţinut 22 de voturi, de la tot atâţia consilieri prezenţi, Gavril Vîrvara(PSD), viceprimarul recent demis fiind în concediu de odihnă. După exprimarea opţiunilor, şeful municipalităţii, a ţinut să mulţumească membrilor deliberativului, punându-şi speranţa într-o execuţie cât mai bună a indicatorilor aprobaţi. „Vă asigur că vom face tot posibilul să executăm cât mai mult din acest buget şi, pentru aceasta, vă rugăm să fiţi alături de Primărie, de mine şi de viceprimari”, le-a spus Ion Lungu consilierilor municipali.   

Bugetul municipiului Suceava a fost dimensionat, atât la partea de venituri, cât şi cea de cheltuieli, la peste 356 de milioane de lei, în creştere cu 19,2% în raport cu cel din anul trecut. La secţiunea de funcţionare, bugetul înregistrează un spor de 1,57%, în timp ce la secţiunea de dezvoltare saltul este de 71,59%. Drept urmare, la capitolul de investiţii a fost prinsă suma de 129 de milioane de lei, ceea ce însemnă 34,5 % din bugetul total. Acest lucru l-a făcut pe primarul Ion Lungu să  afirme că bugetul pe 2015 este unul „al dezvoltării”, investiţiile fiind încadrate în două categorii, respectiv unele finanţate din fondurile locale, cât şi altele fonduri structurale. Învăţământul are alocat 31,38% din buget, transportul, inclusiv reparaţiile de străzi, primeşte 22,38%, iar capitolul combustibili şi energie, incluzând şi subvenţiile către Termica, se alege cu 8,45% din total. Printre altele, pentru achitarea ratelor aferente datoriei publice s-a prevăzut 1,92% din buget, în timp ce autorităţile executive, adică sumele pentru funcţionarea activităţilor Primăriei sunt de 2,94%, „destul de puţin în raport cu celelalte capitole”. „Este un buget optimist, dar şi realist. Anul trecut, din motive obiective, o serie de investiţii nu putut fi făcute, însă acum, prinse în buget, au o şansă de a fi realizate în 2015”, a conchis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.