26 ianuarie 2015

În 2014,
Peste 20 de cazuri de alertă pentru depistarea şi retragerea de la comercializarea a suplimentelor alimentare
·        În funcţie de gradul de risc, deficienţele constatate în urma controalelor au fost „tratate” prin aplicarea a 48 de amenzi în valoare de 50.850 de lei, iar activitatea a 7 unităţi a fost suspendată temporar.
Peste 15.000 de controale au desfăşurat pe durata anului trecut lucrătorii Inspecţiei Sanitare din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Aşa reiese din raportul de activitate al instituţiei sucevene pe anul 2014, în care se arată că din totalul celor 15.221 de verificări, cele mai multe, adică 4.684, au vizat unităţile sanitare din judeţ, iar altele 3.453 au fost efectuate în unităţi cu profil alimentar. Urmează apoi unităţile cu profil biocid, cu 2706 controale; fumatul în spaţiile publice închise, comercializarea şi inscripţionarea produselor de tutun, cu 1731 de controale şi unităţile cu profil cosmetic, cu 901 controale. Inspectorii sanitari suceveni au făcut, de asemenea,  851 de descinderi în unităţi de învăţământ, dar şi 619 la prestatorii de servicii, zone de locuit, unităţi de mică industrie, staţii de epurare a apelor uzate, instalaţii de depozitare, prelucrare şi neutralizare a deşeurilor menajere, precum şi în unităţi comerciale. Nu în cele din urmă, verificări 198 de verificări s-au făcut la unităţi de turism, piscine şi ştranduri; 103 s-au oprit asupra obiectivelor de alimentare cu apă, iar 71 au vizat modul de asigurare a mediului de muncă corespunzător în diferite unităţi. Conform raportului de activitate semnat de directorul executiv Ludovic Abiţei, în funcţie de gradul de risc evaluat, deficienţele constatate cu ocazia controalelor efectuate au fost „tratate” prin aplicarea a 656 de sancţiuni contravenţionale. Astfel au fost emise 246 de avertismente, s-au dat 48 de amenzi în valoare de 50.850 de lei, iar activitatea a 7 obiective a fost suspendată temporar.
În baza solicitărilor transmise prin sistemul de alertă rapidă, inspectorii sanitari suceveni au întreprins 25 de acţiuni, în 21 de cazuri urmărindu-se depistarea şi retragerea de la comercializarea a suplimentelor alimentare. În alte două situaţii, lucrătorii Direcţiei de Sănătate Publică au făcut anchete în focare de toxiinfecţie alimentară, iar încă două cazuri au vizat produse alimentare din categoria apelor minerale. Nu în cele din urmă, în 2014, pe adresa DSP s-au trimis 244 de sesizări, pentru rezolvarea acestora fiind organizate 45 de acţiuni comune de control, cu instituţii abilitate.