15 ianuarie 2015

Mii de pachete cu produse alimentare de la UE, atribuite în plus Primăriei Suceava
·        Autorităţile locale sunt nemulţumite de noile disponibilizări, mai ales că spaţiile de depozitare sunt închiriate, iar  pentru aceasta de la bugetul municipal sunt cheltuite sume consistente.
·        Nici măcar cei în drept nu se mai prezintă pentru a-şi lua dreptul, din 400 de planificaţi pe zi, acum numărul amatorilor a scăzut sub 100 pe zi.
Deşi nu a făcut nicio solicitare în acest sens, Primăria municipiului Suceava va mai primi încă circa 7.500 de pachete cu ajutoare în produse alimentare de la Uniunea Europeană,  a anunţat primarul Ion Lungu. Edilul-şef sucevean crede că este vorba despre „nişte nesincronizări la nivel de Guvern”, noul transport urmând completa cele 12.648 de pachete deja venite la finele lui decembrie 2014 şi care ar fi fost acoperitoare pentru toţi posesorii de cupoane din reşedinţa din judeţ. Dacă iniţial au fost „inventariaţi” 6.324 de îndreptăţiţi, cu noua alocare se va ajunge la 10.850 de beneficiari, respectiv cu 3.722mai mulţi. Conducerea Primăriei a informat organele centrale, iar răspunsul a fost că „aşa au fost întocmite anexele” şi că urmează a fi stabilite şi alte categorii de persoane către care vor fi orientate respectivele ajutoare în produse alimentare. Autorităţile locale sunt nemulţumite de noile disponibilizări, mai ales că spaţiile de depozitare sunt închiriate de la un agent economic, iar pentru aceasta de la bugetul municipal sunt cheltuite sume consistente. „Această  rezervă ne dă bătăi de cap pentru că trebuie să o depozităm, să-i asigurăm protecţia şi, pe deasupra, plătim şi chirie pentru spaţiul de depozitare. Aşa ni s-a spus că la toate primăriile reşedinţă de judeţ s-au dat mai multe pachete, pentru se redistribui, după nevoi, şi în alte localităţi din judeţ. Avem pachete, slavă Domnului!, dar nu avem baza legală să le distribuim”, a spus şeful municipalităţii sucevene.  Situaţia este cu atât mai nedorită cu cât nici măcar cei în drept nu se mai prezintă pentru a-şi lua dreptul. Astfel, dacă la începutul acţiunii norma celor 400 de planificaţi pe zi era depăşită, acum numărul amatorilor a scăzut sub 100 pe zi.  „Fac apel la cei care au primit cupoane să vină să-şi ridice aceste produse, Mai există peste 1.000 de beneficiari care nu s-au prezentat”, a arătat edilul-şef.
Primarul Sucevei Ion Lungu a mai precizat că sucevenii îndreptăţiţi, dar la care nu au ajuns cupoanele, vor avea parte de pachetele cu pricina după înscrierea pe liste suplimentare şi încheierea celei dintâi etape a campaniei.