21 ianuarie 2015

Primarul Ion Lungu, amendat pentru nerespectarea normelor privind prevenirea incendiilor în Bazar

·        În jur de 250 de chioşcuri vor fi mutate pentru crea căi de acces autospecialelor de intervenţie ale pompierilor .
·        La începutul lunii ianuarie 2009, 86 de amenajări comerciale din Complexul comercial au căzut pradă flăcărilor.
Bugetul municipiului Suceava pe anul 2015 prevede alocare unei sume de 200.000 de lei pentru amenajări şi dotări minime pe linie de prevenire şi stingere a incendiilor în Complexul comercial „Bazar”. Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, de către primarul reşedinţei de judeţ, Ion Lungu, care a precizat că, la finele anului trecut, în urma unui control, a fost amendat cu 2.500 de lei de lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”, o amendă similară primind şi Gelu Greceanu, directorul Direcţiei Administraţiei Pieţelor. „Am avut controale pe linie de ISU la sfârşitul anului trecut, în urma cărora am primit amenzi, pe linie de Primărie, şi eu şi directorul de la Administraţia Pieţelor. Este o realitate, nu am pus în aplicarea cele stabilite în domeniul PSI, în Bazar”, a declarat Lungu, adăugând că sancţiunile aplicate vizează calitatea de reprezentanţi ai administraţie locale a celor doi oficiali. Demersul autorităţilor municipale survine incendiilor care au mistuit Complexul comercial „Rozita” şi Seminarul teologic, primul gospodar al Sucevei arătând că, în vederea creării de căi de acces pentru autospecialele de intervenţie ale pompierilor, în Bazar vor trebui mutate circa 150 din cele peste 2.000 de chioşcuri. Lungu le-a cerut celor aflaţi în asemenea situaţie să se supună măsurilor prevăzute de normele legale în vigoare şi să nu facă intervenţii pe la diverse „uşi”.  „Văzând ce s-a întâmplat şi la Seminarul teologic,  eu nu pot să-mi asum  o asemenea stare de lucruri - şi cred că nimeni de la Primărie nu poate să o facă -, de aceea cred că trebuie să aplicăm acest plan. Legea aşa prevede, motv pentru care nu vom manifesta niciun fel de clemenţă. Fac un apel la cei din Bazar să nu vină pe la uşi, pe la audienţă, pe la mine şi nici în altă parte, pentru că nu îi putem ajuta”, a conchis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. 
Reamintim că la începutul lunii ianuarie 2009, 86 de amenajări comerciale din Complexul comercial au căzut pradă flăcărilor, doar 38 dintre acestea fiind conectate legal la reţeaua de alimentare cu energie electrică, restul având făcute improvizaţii. Potrivit unor ipoteze, cea mai plauzibilă cauză a incendiului ar fi fost auto-aprinderea mărfurilor sintetice, ca urmare a supraîncălzirii provocate de un aparat electric uitat în priză peste noapte. La acea dată, bazariştii cărora le-au ars chioşcurile au beneficiat de la bugetul local de un sprijin financiar de solidaritate în valoare de 5000 de lei de fiecare păgubit. Pe de altă parte din 2012, odată cu reînnoirea contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, în contracte au fost introduse noi clauze, acestea din urmă precizând că „dacă se va produce o pagube din cauza lor, comercianţii vor suporta, din propriile buzunare, contravaloare acestora”.