15 ianuarie 2015

Termica lasă 40 de asociaţii fără apă caldă, iar încălzire va fi cât să nu îngheţe caloriferele     
·        Apa caldă o vom opri de tot, iar încălzirea va fi redusă la un minim care să prevină avarierea instalaţiilor”, a precizat administratorul special, administratorul special Ovidiu Dumitrescu.      
·        Astfel, în frig şi nespălaţi ar avea neşansa să stea în jur de 25.000 de locuitori ai urbei sucevene. 
·        „Nu se doreşte pedepsirea nimănui, fiind vorba despre o situaţie de forţă majoră”, a precizat primarul Ion Lungu.       
Societatea comercială Termica Suceava ar putea lua măsuri de limitare drastică a parametrilor agentului termic destinat consumatorilor casnici arondaţi asociaţiilor de proprietari cu datorii mari la apă caldă şi căldură.  Demersul survine anunţului producătorului de energie termică, Bioenergy Suceava, care a anunţat că, din cauza insuficienţei biomasei, de luni, 19 ianuarie, ar putea reduce cu 30% temperatura agentului termic livrat către transportator. Ovidiu Dumitrescu, administratorul special al Termica, societate în insolvenţă, spune că deja 40 din 97 de asociaţii de proprietari nu îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de alimentarea cu energie termică. Restanţele la plată ale acestora sunt de peste 3 luni, cele mai multe dintre ele onorând serviciile facturate încă dinainte de luna august.      „Dacă producătorul va recurge la măsura reducerii, în continuare, a cantităţii de energie termică livrată, vom fi nevoiţi să restricţionăm alimentarea cu energie al nivelul tuturor imobilelor din aceste asociaţii, până la limita îngheţului. Apa caldă o vom opri de tot, iar încălzirea va fi redusă la un minim care să prevină avarierea instalaţiilor”, a precizat administratorul special, Ovidiu Dumitrescu, apreciind că  apa caldă nu va mai ajunge în 12.600 de locuinţe, adică 64% din totalul celor branşate la sistemul centralizat de termoficare.  Astfel, în frig şi nespălaţi ar avea neşansa să stea în jur de 25.000 de locuitori ai urbei sucevene.
·        „Trebuie să facem tot posibilul să plătim, pentru a putea să ieşim din iarnă”, a accentuat şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu
 Potrivit lui Dumitrescu, 57 de asociaţii de proprietari din reşedinţă de judeţ sunt cu plata facturilor la zi sau în interiorul intervalului legal de 90 de zile, iar consumatorii în cauză nu trebuie să aibă de suferit ca şi rău-platnicii. Noua poziţie a conducerii Termica vine în condiţiile în care, săptămâna trecută, pe fondul unor temperaturi exterioare foarte scăzute, pe durata a două zile alimentarea cu apă caldă a fost sistată la toţi beneficiarii din municipiu. Ovidiu Dumitrescu şi-a pus speranţa în vremea bună, adică în temperaturi atmosferice exterioare peste media statistică a lunii ianuarie.

Primarul Sucevei, Ion Lungu. a declarat că nu se doreşte pedepsirea nimănui, fiind vorba despre o situaţie de forţă majoră.  Edilul-şef a pus în vedere că, pentru ieşirea din iarnă în condiţii normale, este obligatoriu ca în fiecare lună care a mai rămas din acest sezon populaţia să achite către Termica câte 2,5 milioane de lei. O bună parte din această sumă ar urma să ia calea Bioenergy, în vederea completării stocurilor deficitare de masă lemnoasă. „Trebuie să facem tot posibilul să plătim, pentru a putea să ieşim din iarnă”, a accentuat şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu.