08 ianuarie 2015

Echilibristică pentru asigurarea căldurii în apartamentele sucevenilor
·        Primarul Ion Lungu recunoaşte că în ceea ce priveşte stocurile de combustibil „se merge ca pe sârmă”, Bioenergy ameninţându-i pe suceveni vor avea în calorifere agent termic la 40% din parametrii normali.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, recunoaşte că problema asigurării continuităţii încălzirii locuitorilor branşaţi la sistemul centralizat de termoficare este una reală. Edilul-şef sucevean a luat poziţie faţă de declaraţia lui Vasile Ilie, directorul general al Bioenergy, administratorul centralei termice pe biomasă din Lunca Sucevei, care i-a ameninţat pe suceveni că, de săptămâna viitoare, ar putea avea în calorifere  agent termic la  40% din parametrii normali. Ilie şi-a justificat atitudinea prin aceea că transportatorul Termica nu şi-a onorat obligaţiile financiare către Bioenergy, ceea ce făcut ca stocurile de masă lemnoasă să se diminueze în mod dramatic.  
„Este o problemă reală, mergem ca pe sârmă în ceea ce priveşte stocurile de masă lemnoasă, care este unul destul de subţire”, a accentuat ieri, primarul Ion Lungu, pe fondul  „războiului al declaraţiilor” dintre cel două societăţi.  Şeful administraţiei municipale a precizat că avut discuţii atât cu directorul general al Bioenergy, Vasile Ilie, cât şi cu cel al Termica, Ovidiu Dumitrescu, în urma acestora Primăria angajându-se că va mai orienta sume cu titlul de subvenţie către cel două firme. „Noi suntem cu plata la zi, iar ceea ce face reprezintă un avans la plata subvenţiei. Chiar zilele acestea m intenţionat să mai achităm o sumă, însă încă nu erau închise conturile la Trezorerie, pentru a putea face plăţi”,  a subliniat Lungu. Primarul Ion a apreciat faptul că, în decembrie, Termica a virat către producătorul de energie termică în jur de jumătate din încasările de 1,9 milioane de lei de la populaţie. În acelaşi timp, Primăria a orienta către Bioenergy suma de 1,3 milioane de lei. În noiembrie, Bioenergy a redus la 70% parametrii de livrare a energiei termice, intenţionând ca, de miercurea viitoare, să procedeze la o diminuare de încă 30%.