21 ianuarie 2015

Termoficarea sucevenă, fără soluţii pe termen lung
·        „Vom avea o discuţie tranşantă în primăvară, să vedem încotro ne vom îndrepta”,  a declarat edilul-şef sucevean, Ion Lungu.
„Pe termen lung, nu avem soluţii”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, referindu-se la situaţia economico-financiară în care se află societatea de termoficare în insolvenţă Termica Suceava. Pe fondul somărilor repetate pe care atât transportatorul Trmica, dar firma producătoare de energie termică, Bioenergy, le-au făcut, edilul-şef sucevean a menţionat că, deocamdată trebuie identificate soluţii pe termen scurt, în aşa fel încât populaţia să nu rămână fără apă caldă şi căldură în locuinţe. „Puţin probabil să recurgem la debranşări în această, perioadă, însă, Doamne fereşte, dacă ajungem într-o situaţie de forţă majoră, nu o să avem ce face”, a precizat Lungu, în contextul în care conducerea Termica anunţase că, în condiţiile în care ritmul plăţilor nu va creşte, se va trece la deconectarea consumatorilor din asociaţiile de proprietari cu datorii mai vechi de 90 de zile. 
Primarul Sucevei a subliniat că în condiţiile în care serviciile de alimentare cu apă caldă şi căldură nu sunt continue şi în parametri normali,  există pericolul ca tot mai mulţi locuitori ai reşedinţei de judeţ se renunţe la sistemul centralizat de termoficare. Aceasta ţinând cont că, anul trecut, circa 1.000 de suceveni şi-au montat centrale individuale pe gaze naturale şi că înlăturarea acestei stări fapt are şanse doar dacă populaţia va achita 2,5 milioane de lei pe lună. Banii, reprezentând contravaloarea facturii curente, ar avea şi menirea de a  asigura constituirea stocurilor de masă lemnoasă ale producătorului Bioenergy, „fără de care nu se poate face nicio strategie”.   

„Prin faptul că nu sunt bani suficienţi, nici cei de la Termica nu oferă servicii de calitate. Prioritatea de grad zero este să ieşim din această iarnă, după care vom trage o concluzie. Vom avea o discuţie tranşantă în primăvară, să vedem încotro ne vom îndrepta. Sunt convins că cei care sunt cu plata la zi, dacă sesizează nesincronizări în această iarnă, la vară se vor debranşa. Vom lua o decizie de aşa natură, ori mergem înainte, ori stăm”, a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.