18 ianuarie 2015

Costel Tătăranu, fost şef al Inspectoratului în Construcţii:
 IPS Pimen nu a acceptat niciodată controale la obiectivele bisericeşti
·        După un incendiu devastator, Seminarul teologic „Mitropolitul Dosoftei” funcţionează la Colegiul „Petru Muşat”.  
Seminarul teologic „Mitropolitul Dosoftei”, ale cărui clădiri de pe lângă Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava au fost mistuite de un incendiu, va funcţional la Colegiul tehnic „Ptru Muşat” din reşedinţa de judeţ. În acest scop, deliberativul municipal sucevean a aprobat o hotărâre, primarul Ion Lungu reamintind că, din punct de vedere al suportării cheltuielilor de funcţionare, respectivul seminar este în subordinea Primăriei.
Edilul-şef a arătat că a luat legătura cu toţi factorii responsabili, la Colegiul tehnic „Petru Muşat” existând libere 7 săli de clasă şi circa 80 de locuri de cazare, iar conducerea unităţii de învăţământ şi-a arătat disponibilitatea de a mai identifica şi altele, printr-o organizare în schimburi a activităţii şcolare. Lungu a mai specificat că, în proiectul de venituri şi cheltuieli pe anul 2015, a propus prinderea unei sume destul de consistente pentru reamenajarea spaţiilor de la colegiul tehnic gazdă „În acest sens, avem acordul Colegiului şi Seminarului, precum şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean. În proiectul de buget am prins o sumă mai mare pentru bunuri, servicii şi reparaţii la acest colegiu, tocmai ca o parte din bani să fie folosiţi pentru lucrări de amenajare, astfel încât Seminarul să poată să-şi desfăşoare activitatea acolo”, a precizat şeful municipalităţii.  Ion Lungu a spus  că Colegiul tehnic „Petru Muşat” rămâne entitate bugetară se sine stătătoare, însă, din punct de vedere al funcţionării, unele spaţii vor fi folosite de Seminarul teologic „Mitropolitul Dosoftei”.
Costel Tătăranu, fost inspector şef la Inspectoratul în Construcţii Suceava, a informat plenul şedinţei Consiliului Local că Înalt Prea Sfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, nu a acceptat niciodată controale la obiectivele bisericeşti. „Au lucrat neautorizat, cu fel de fel de cârpaci, investiţiile fiind începute aiurea, iar lucrările fiind făcute cu echipe de la nu ştiu care. Un arhitect a făcut muncă voluntară, întocmind o bucată de proiect, iar un inginer o alta, şi se întâmplă necazuri şi nenorociri din acestea”, a precizat ex-şeful Inspectoratului în Construcţii. Acesta a dorit să tragă un semnal de alarmă, precizând că Biserica trebuie să respecte toate prevederile legale în domeniu. De asemenea, Costel Tătăranu a precizat că mai există un obiectiv în acelaşi pericol, la Dorna Arini, „şi o să ardă şi aceia, ca şobolanii”.     

Un incendiu, la a cărui origine a stat o lampă de gaz folosită la dezgheţarea unor conducte de apă, a distrus complet, pe 8 ianuarie, imobilele care adăposteau Seminarul teologic „Mitropolitul Dosoftei” de pe strada „Mitropoliei”.