26 ianuarie 2015

Primăria Suceava are contracte de muncă cu 360 de asistenţi personali ai persoanelor cu dizabilităţi
·        Pe parcursul anului trecut au încetat 55 de contracte de muncă, 29 ca urmare a decesului persoanei cu handicap grav.
La începutul acestui an, în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială a municipiului Suceava figurau 364 de asistenţi personali ai persoanelor cu dizabilităţi, dintre care 76 pentru minori şi 284 pentru adulţi, alţii 4 aflându-se în concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani.  Potrivit unei informări a Serviciului de Protecţie Socială al municipalităţii, pe parcursul anului 2014 au încetat 55 de contracte de muncă ale asistenţilor personali, după cum urmează: 6 la expirarea duratei pentru care a fost încheiat contractul; 29 prin decesul persoanei cu handicap grav, iar altele  20 la cererea asistentul personal, în favoarea primirii indemnizaţiei acordate prin lege persoanei cu dizabilităţi.  În conformitate cu prevederile Ordinului comun al ministrului Sănătăţii şi Familiei şi al ministrului Administraţiei Publice din 2002, numărul asistenţilor personali s-a diminuat, deoarece persoanele cu nevoi speciale pot opta pentru plata unei indemnizaţii lunare echivalentă cu salariul asistentului personal”, se arată în informarea citată, semnată de directorul executiv Narcisa Marchitan, în care se mai precizează că, în prezent,  Serviciul de Protecţie Socială are 318 dosare de persoane cu handicap grav care au solicitat să primească ei însuşi respectiva indemnizaţie. Potrivit reglementărilor în vigoare, asistentul personal încheie contract individual de muncă cu primarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căruia bolnavul cu handicap grav domiciliază.

Totodată, în baza prevederilor legale în vigoare, asistentul persoanei cu handicap grav are dreptul la un concediu anual de odihnă. Întrucât nu s-a putut asigura câte un înlocuitor al acestuia, bolnavului i s-a acordat o indemnizaţie echivalentă cu salariul net al asistentului personal. În acest sens, au fost întocmite 226 de referate şi dispoziţii privind acordarea indemnizaţiei cu pricina. Pe parcursul anului 2014 au fost încheiate 62 de contracte noi de muncă.