15 ianuarie 2015

Câini, migraţi în Suceava din localităţile în vecinătate
·        Aceasta după ce din reşedinţa de judeţ au fost capturaţi şi duşi în spaţiile special amenajate circa 1.000 de maidanezi.
·         În străinătate au fost adoptaţi 340 de câini, 120 de adopţii s-au făcut pe plan local, iar 75 de animale au fost eutanasiate pe motiv de boli incurabile.

Municipiul Suceava începe să mai scape de teroarea câinilor vagabonzi. Din septembrie 2014, în urma colaborării serviciului specializat al Primăriei cu firma agreată prin licitaţie să se ocupe de capturare, de pe străzile din au fost strânşi circa 1.000 de câini fără stăpân. Mihai Hostiuc, şeful Direcţiei de ecologizare a Primăriei a declarat că  35% din efectivul ridicat reprezintă animale mari şi periculoase, iar 25% sunt câini de talie mică. La această dată, în amenajările speciale de pe malul râului Suceava se află 1.560 de maindanezi,  faţă de momentul de debut al acţiunii, când în respectivele depozite erau îngrijite aproximativ 900 de canine. Între timp, în străinătate au fost adoptaţi 340 de câini, 120 de adopţii s-au făcut pe plan local, iar 75 de animale au fost eutanasiate pe motiv de boli incurabile. Spaţiile special amenajate din Lunca Sucevei ar mai putea adăposti încă 500-600 de animale, însă partenerii germani ai autorităţilor locale şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilitatea supraaglomerării acestora. „Îngrijorător este faptul că pe măsură ce îi strângem, din urmă apar alţi câini. De obicei, există două zone din care se duc, în mod constant, animale în Suceava”, a precizat şeful Direcţiei de ecologizare a Primăriei. Hostiuc a exemplificat cu partea dinspre Ipoteşti a centrului reşedinţei de judeţ, precum şi cu cartierul Obcini, în care îşi fac simţită prezenţa animale „exportate” din Moara, Sfântu Ilie şi Şcheia. Mihai Hostiuc a menţionat că, în principal, au fost  deja capturaţi maidanezii de pe lângă unităţile de învăţământ, echipele speciale urmând a se axa pe cartierele „George Enescu” şi Cuza Vodă I”, cele mai defavorizate din acest punct de vedere.  La începutul lunii septembrie, Primăria municipiului Suceava a semnat contractul de asociere cu Diasil Service, operator care, lucrează în cooperare cu Serviciul de ecarisaj al Primăriei. Partenerii germani ai Asociației pentru protecția animalelor "Pro Animals Tina" Suceava, organizație neguvernamentală care colaborează cu administrația locală s-au  oferit să aloce 100.000 de euro lunar pentru gestionarea câinilor comunitari.