10 ianuarie 2015

Mai mulţi suceveni au fost puşi să plătească pentru confortul pe care nu-l aveau
·        Aceştia au reclamat că, deşi nu au acces la toate utilităţile, plătesc la bugetul local tot atât de mulţi bani ca şi cei care se bucură de toate facilităţile.
·        În urma demersurilor repetate făcute la autorităţile locale, strada pe care locuiesc a fost trecută din zona „A”, în zona „C” de impozitare.  

Proprietarii de pe o arteră din Suceava vor plăti impozite pe terenuri mai mici, zona respectivă, în care aceştia îşi au locuinţele şi gospodăriile, fiind trecută într-o clasă inferioară de impozitare. În acest sens, a fost necesară modificarea unei hotărâri a Consiliului Local, act normativ care priveşte zonarea intravilanului şi extravilanului municipiului Suceava. Demersul a avut la bază cererilor înaintate de mai multe persoane care locuiesc pe strada „Brădetului”. De altfel, în nenumărate rânduri, riveranii cu pricina şi-au exprimat nemulţumirea faţă de încadrarea în zona „A” de impozitare, din moment ce nu dispun de toate dotările tehnico-edilitare şi ţinând cont că străzile învecinate, cu facilităţi similare, sunt plasate în zona „C”.   Potrivit normelor legale în vigoare, „în cazul în care la nivelul unităţii administrativ-teritoriale se impun modificări ale delimitării zonelor, consiliile locale pot adopta hotărâri în acest sens”.  Delimitarea zonelor şi stabilirea numărului acestora se fac în funcţie de poziţia terenului faţă de centrul localităţii, de prezenţa reţelelor edilitare, precum şi de alte elemente specifice unităţilor administrativ-teritoriale. Totodată, în calcul sunt luate documentele de amenajare a teritoriului şi cele de urbanism, registrele agricole şi evidenţele specifice cadastrului imobiliar-edilitar. Reamintim că, în luna mai 2014, primarul Ion Lungu, promitea că municipiul reşedinţă va avea o  nouă delimitare a zonelor de impozitare. Edilul-şef spunea că procedura survine unor reclamaţii ale sucevenilor care au constat că, deşi nu au acces la toate utilităţile, plătesc la bugetul local tot atât de mulţi bani ca şi cei care se bucură de toate facilităţile. În acest sens, şeful municipalităţii a dispus constituirea unei comisii care va proceda la clasarea ori, după caz, declasarea unor străzi, astfel încât impunerea să fie una echitabilă. De precizat este că, la sfârşitul anului 2011, Ion Lungu declara că renunţă la zonarea pe clase de impozitare, iniţiativă anunţată anterior. Această atitudinea a fost justificată prin aceea că multe investiţii în reţelele de utilităţi erau în curs de executare. Municipiul Suceava are 4 zone de impozitare a terenurilor, respectiv A, B, C şi D, mărimea impozitului pe metrul pătrat fiind stabilită, printre altele, în funcţie de distanţa faţă de centrul oraşului şi de utilităţile de care dispune zona respectivă.