25 septembrie 2013

Primăria scoate din şcoli centralele termice pe gaze naturale
·        „Atunci când vom pune centrala nouă în funcţiune, iar costurile pe biomasă vor fi mai mici, intenţia noastră este să readucem şcolile la sistemul centralizat”,  declară prImarul Ion Lungu.
Primăria municipiului Suceava va readuce unităţile şcolare la sistemul centralizat de termoficare. Este vorba despre circa  30% dintre grădiniţele, şcolile generale şi colegiile care s-au dotat, la începutul anilor 2000, în urma contractării de credite bancare, cu centrale termice individuale pe gaze naturale. Primarul Ion Lungu  susţine că, în acea perioada, când era consilier local PNL, s-a împotrivit debranşării unităţilor şcolare de la serviciile Termica, măsura fiind de natură să afecteze atât firma de termoficare, cât şi municipalitatea. „Când eram consilier de opoziţie, în 2000, se luau credite de la bancă, ca se pună centrale pe gaze naturale în şcoli. Aceasta în condiţiile în care aveam operator propriu de termoficare. De aceea, intenţia noastră este ca, atunci când vom pune centrala nouă în funcţiune, iar costurile pe biomasă vor fi mai mici, să readucem aceste şcoli la sistemul centralizat”, a evidenţiat Ion Lungu.
Ocupantul fotoliului din Areni reliefează că Primăria achită din bugetul local cheltuielile cu utilităţile ale şcolilor, inclusiv pe cele cu apa caldă şi încălzirea, nefiind firesc ca banii să meargă înspre E.on, şi nu înspre operatorul local al serviciului de termoficare. Pe de altă parte, opinează şeful administrativului local, costurile încălzirii cu centrale pe gaze naturale vor creşte foarte mult în următoare perioadă şi vor fi mult mai costisitoare în comparaţie cu cele ale centralei în cogenerare de înaltă eficienţă pe biomasă a Bioenergy Suceava. „Nu este corect ca municipalitatea, care are o alternativă de încălzire, să folosească gazul metan. Aşteptăm să treacă această iarnă, să ne convingem că noua centrală este în ordine, după care vom lua şi asemenea măsuri”, a conchis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.