25 septembrie 2013

TPL o a doua tentativă de majorare cu 10% a preţului abonamentelor de călătorie în comun
·        Modificarea tarifelor la abonamentele lunare pentru serviciile de transport public local de persoane se impune pentru evitarea unui blocaj financiar”, arată administratorul unic, Darie Romaniuc.
Societatea Transport Public Local  Suceava revine, după 8 luni, cu o solicitare de creştere cu 10% a contravalorii abonamentelor de călătorie cu mijloacele de transport în comun. Cererea  firmei sucevene va fi  dezbătută în şedinţa Consiliului Local de săptămâna acesta, după ce, în februarie, autorul iniţiativei, primarul Ion Lungu, şi-a retras proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi, invocând poziţia grupurilor de consilieri, care ar fi solicitat clarificări în legătură cu oportunitatea acestei decizii. Conform proiectului supus dezbaterilor, abonamentul lunar nominal integrat general, valabil pentru toate liniile, ar urma să fie în valoare de 66 de lei, cel fracţionat pentru 15 zile va putea fi procurat contra a 40 de lei, iar cel pe 7 zile va costa 24 de lei.

„Modificarea tarifelor la abonamentele lunare pentru serviciile de transport public local de persoane se impune pentru evitarea unui blocaj financiar, cauzat de scăderea încasărilor ca urmare a diminuării numărului de călători, precum şi limitării numărului de abonamente eliberate persoanelor care beneficiau de ajutoare sociale, respectiv elevi, studenţi, veterani de război, cetăţeni de onoare şi alte categorii sociale”, arată administratorul unic al TPL, Darie Romaniuc. Propunerea de modificare a tarifelor la abonamentele lunare nominale este justificată prin influenţa costurilor cu piesele de schimb şi, în special, cu carburanţii, costul mediu de transport pentru o călătorie crescând, faţă de 2012, cu 10,69%. Pe de altă parte, organele de inspecţie financiară au constatat că tarifele stabilite prin hotărâri ale Consiliului Local, şi practicate de societate pentru o călătorire, nu acoperă costurile de transport, ducând la pierderi financiare, respectiv la venituri reduse în comparaţie cu cheltuielile înregistrate, precum şi la nerealizarea bugetelor de venituri şi cheltuieli. Printr-o dispoziţie obligatorie, organele în cauză atenţionează că, la fundamentarea bugetelor, trebuie să se aibă în vedere stabilirea unor niveluri venituri şi cheltuieli, astfel încât societatea să recupereze, într-un termen rezonabil, pierderile înregistrate, care în 2010 au fost de 900.159 de lei, iar în 2011, de 342,977 de lei.