02 septembrie 2013

Comisarii de mediu vor descinde în piaţa angro de legume şi fructe 
·        Astăzi, jandarmii ar trebui să ia măsuri de comasare a  tuturor comercianţilor în interiorul pieţei.
·        Subprefectul judeţului, Constantin Harasim cere măsuri pentru aceştia să-şi vândă marfa doar în spaţii autorizate.
Săptămâna aceasta, comisarii judeţeni de mediu vor descinde în Piaţa angro de legume şi fructe din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. Anunţul este făcut  de către şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache, care precizează că „vizita” a fost precedată de un anterior control şi are scopul verificării modului în care au fost duse la capăt măsurilor trasate. Iordache spune că s-a descoperit că salubritatea din respectiva zonă nu este asigurată tocmai aşa cum ar trebui să fie, lucrătorii de mediu impunând Primăriei municipiului reşedinţă, cât şi administratorilor pieţei, să facă curat. „Garda de Mediu iniţiat un control cu circa 3 săptămâni în urmă, prilej cu care au fost verificate toate societăţile care au activităţi acolo. Sunt 3 sau 4 administratori, era şi o zonă insalubră, motiv pentru care am cerut ca Primăria Suceava şi celelalte societăţi să facă curăţenie. Li s-au impus măsuri, iar activităţile pe care le desfăşoară aceştia nu necesită autorizaţie pe linie de mediu. Săptămâna aceasta o să facem un nou control, pentru a se verifica dacă măsurile trasate au fost duse respectate”, a  declarat Adriana Iordache. Controlul vine pe fondul unui protest al comercianţilor din zonă, subprefectul judeţului, Constantin Harasim solicitând măsuri pentru ca aceştia să-şi vândă marfa doar în spaţii autorizate, în condiţii „de ordine şi fluenţă, să nu se mai stea pe marginea drumului sau pe trotuar şi să se intre în normalitate”. „Vrem ca în urma acţiunilor de control, celor care au obligaţii, respectiv Primăria municipiului Suceava, agenţii economici privaţi, şefii de piaţă, societăţile care deţin spaţii acolo, fiecăruia să i se verificare activitatea, să i se spună ce are de făcut şi să se aplice legea”, a evidenţiat Harasim,   
·        „Sunt mulţi, şi nu vor încăpea în piaţă, iar situaţia va rămâne în coadă de peşte”, este de părere Eugen Şalar, şeful Inspectoratului de Jandarmi.  
De menţionat este faptul că Inspectoratul Judeţean de Jandarmi a avut, vinerea trecută, o acţiune de deblocarea a traficului şi determinare a comercianţilor să-şi ridice produsele de pe cele două trotuare din prejmă şi să le mute în interiorul pieţei. Un grup de 40 de vânzători, susţinând că au plăti taxă şi nu au unde-şi desface produsele, au protestat spontan la sediul Primăriei Suceava, jandarmii, la solicitarea primarului Ion Lungu, fiind prezenţi să asigure liniştea şi ordinea publică. 

Generalul de brigadă Eugen Şalar, inspector şef la IJJ, spune că marţi, toţi comercianţii vor fi comasaţi în interiorul pieţei. „Ei sunt mulţi, şi, probabil, nu vor încăpea în piaţă, iar situaţia va rămâne în coadă de peşte. Însă cei care avem atribuţii, susţinem că acel comerţ nu se poate desfăşura în stradă. Pe de altă parte, aşa cum s-a arătat, nu comercianţii blochează accesul, ci aceia care cumpără. Şi asta pe bună dreptate, pentru că omul vine şi parchează maşina în faţa comerciantului. Strada fiind îngustă - pe acolo trecând şi maşini cu materiale de construcţii şi fier vechi -, aceasta se blochează şi trebuie să intervenim noi, pentru elimina unele stări de tensiune apărute”, subliniază generalul de brigadă, Eugen Şalar.