01 septembrie 2013

Neplătit de Ministerul Agriculturii, pentru lucrări contractate şi recepţionate, Oficiul de Studii Agrochimice Suceava riscă sucombarea
·        Angajaţii instituţiei sucevene nu şi-au mai luat salariile de 6 luni, iar din cauză că forurile decizionale nu se implică, respectivii lucrători nu pot pleca nici în măcar şomaj.
·        OJSPA riscă să fie aruncat în drum, după ce, de la 1 august, Staţiunea de Cercetări, în care instituţia funcţionează, i-a reziliat contractul de închiriere şi a tăiat alimentarea cu apă şi energie electrică.       
Oficiul Judeţean pentru Studii Agrochimice şi Pedologice Suceava  se află pe marginea prăpăstiei economico-financiare. Cauza principală, semnalată de contabilul şef  Dorel Guliciuc, ar consta în neoenorarea, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a unor lucrări contractate, prestate recepţionate şi facturate în valoare de 500.000 de lei.    
„Am încheiat contracte pentru prestări servicii cu instituţia căreia îi suntem subordonaţi, respectiv cu Direcţia Agricolă, şi am făcut lucrări de monitorizare sol-teren incluse într-un program naţional de monitorizare. Aceste lucrări sunt recepţionate de Direcţia Agricolă, care primeşte fonduri, pe acest segment, de la Ministerul Agriculturii, la capitolul investiţii. Facturile pe acest an, nu au fost plătite nici până la această dată, iar la nivel de Minister, nu am găsit, din păcate, niciun fel de înţelegere”, arată Guliciuc, accentuând că după lucrările predate şi recepţionate către beneficiar anul trecut, în 2013 s-a primit suma „simbolică” de 48.000 de lei.
Dorel Guliciuc spune că, şi în condiţiile în care s-ar dori, nu există nicio posibilitate de realizare a unor surse de venit complementare, deoarece, fiind instituţie publică, OJSPA nu-şi poate desfăşura activitatea decât în domeniul pedologie şi agrochimiei. Până în 2013, instituţia a avut colaborări cu E.on Gaz şi compania Filasa, care au adus venituri importante acesteia, însă, din păcate, acestea au încetat. Aşa se face că, din februarie, pe lângă faptul că nu s-au mai achitat salariile lucrătorilor, OJSPA a rămas dator la plata facturilor pentru utilităţi, precum şi la chiria spaţiului ocupat în cadrul Staţiunii pentru Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Suceava, acesta din urmă procedând, începând cu 1 august la rezilierea contractului de închiriere. „Rezilierea contractului  de închiriere a însemnat debranşarea noastră de la reţeaua de utilităţi, respectiv de la apă şi canalizare. Nu avem nici banala toaletă, ba mai mult decât atât nici măcar energie electrică. Toate se întâmplă într-o instituţie a statului, şi nu într-o SRL. La această dată, nu avem altă posibilitate, decât acei bani pe care trebuie să îi dea Ministerul Agriculturii”, a accentuat Guliciuc.         
Contabilul şef precizează că a făcut interpelări către Direcţia Judeţeană Agricolă şi Instituţia Prefectului, solicitând sprijin în vederea ieşirii din această situaţie.
·        Viitorul nu se arată prea roz, la orizont planând ameninţarea cu blocarea conturilor şi dispariţia instituţiei.
 Guliciuc îşi pune speranţa într-o mai mare receptivitatea a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, opinând că, într-o postură similară se află şi instituţiile cu acelaşi obiect de activitate din multe dintre judeţele ţării. Din nefericire, viitorul nu se arată prea roz, la orizont planând ameninţarea cu blocarea conturilor. Şi aceasta în condiţiile în care, cu toate că este instituţie a statului, Curtea de Conturi a considerat că OJSPA se face plătitor de TVA. „Suntem în situaţia blocării conturilor şi a dispariţiei pentru că, dacă a fi fost în zona privată, această instituţie nu ar mai fi existat de foarte mult timp”,  a declarat responsabilul OJSPA. În circumstanţe amintite, la OJPSA s-a ivit şi o acută problemă socială, cei 8 angajaţi neputând măcar să-şi facă dosare pentru primi indemnizaţii de şomaj. „Nu putem măcar să luăm o decizie în ceea ce priveşte şomajul, pentru că suntem subordonaţi Direcţiei Agricole, Direcţia este subordonată Ministerului, iar la nivelul acestuia din urmă nimeni nu ia vreo măsură. În plus, la capitolul decizional, ca să fie paharul plin, avem un director detaşat de la Oficiul din Giurgiu, care este în concediu medical, neexistând niciun fel de atribuţii, care să fie date sau detaşate cuiva”, a conchis contabilul şef de la Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice.                         
·        Prefectura şi Direcţia Agricolă consideră că rezolvarea stă numai în pixul oficialilor de la Bucureşti.  
Subprefectul de Suceava Constantin Harasim recunoaşte că OSJPA se confruntă cu o situaţie dificilă, însă opinează că rezolvarea aspectelor semnalate nu ţine de Direcţia Judeţeană Agricolă, ci de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Harasim consideră că DJA, forul superior ierarhic, trebuie să  reitereze problema la Bucureşti, într-un memoriu care să poarte şi viza Instituţiei Prefectului. „Este în competenţa Direcţiei Agricole să prezinte materialul la Ministerul Agriculturii, al cărui punct de vedere nu îl ştim. Susţinem că situaţia în care există neplăţi salariale şi ale facturilor la utilităţi, memoriul să fie la înaintat la acest minister, pentru se obţine drepturile respective, a se asigura intrarea în legalitate şi continuitatea”, a reliefat Constantin Harasim, adjunctul prefectului de Suceava.             
Vasile Schipor, directorul Direcţiei Judeţene Agricole, informează că are frecvente discuţii pe această temă cu contabilul şef al OJSPA, Dorel Guliciuc. Şeful DAJ Suceava acceptă că, în 2012, OJSPA a avut, către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prestaţii efectuate şi neachitate în valoare de 500.000 de lei, şi care bani „ar fi salvat situaţia”.  „Cei de acolo au un statut un pic mai ambiguu, prin faptul că nu sunt funcţionari publici - caz în care ar primi alocare bugetară şi salarii, conform statutului funcţionarilor publici. OJSPA este considerat unitate prestatoare de servicii şi trebuie să îşi caute terţi, pentru angajarea de lucrări”, explică şeful DAJ.  
·        Problema ar putea fi tranşată, într-un fel sau altul, odată cu reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Schipor precizează că a făcut intervenţii  repetate la Ministerul Agriculturii, care cunoaşte despre ce este vorba, întrucât cu necazuri similare se confruntă majoritatea oficiilor de studii pedologice şi agrochimice din ţară. „Personal am fost la Bucureşti şi am rugat conducerea Oficiului sucevean să meargă alături de mine, să-şi susţină punctul de vedere. Am apelat inclusiv la serviciile de contabilitate, tehnic, să se discute şi să se ia măsurile care se impun, însă am înţeles că nu au putut ajunge până acolo, cei de la OJSPA”, subliniază directorul executiv al DAJ. Vasile Schipor arată că se fac în continuare diligenţe, dar consideră că soluţia nu este în curtea Direcţiei Agricole, ci a Ministerului Agriculturii, care este abilitat în acest sens. „Singurul răspuns pe care l-am primit a fost că atunci când au avut sume alocate, salarii mari, lucrătorii de acolo nu au spus la nimeni. Acum, să meargă în câmp, la lucru. Nu ştiu dacă este tocmai corect, pentru că Ministerul le datorează 5 miliarde de lei vechi, sumă care ar acoperi cheltuielile materiale, cât şi cele de personal”, a evidenţiat Vasile Schipor, menţionăm că nu poate da speranţe celor de la OJSPA şi că problema ar putea fi tranşată, într-un fel sau altul, odată cu reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.