13 septembrie 2013

Acordul de finanţare a proiectelor cu fonduri elveţiene a fost semnat la Suceava    
·        Oficialii elveţieni au felicitat partea suceveană, susţinând că acestea sunt cele mai bune dintre toate proiectele depuse de localităţile urbane din România.
·        Primăria îşi propune realizarea unui sistem de încălzire pe bază de energii alternative în Bazar, extinderea iluminatului public în municipiu şi achiziţionarea a mai multor vehicule electrice.
Ieri, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a semnat, cu reprezentantul Ambasadei Elveţiei la Bucureşti, Thomas Staufer şi managerul de proiect, Daniel Menebhi, acordul de finanţare pentru studiile de fezabilitate şi consultanţa celor 3 proiecte pe care administraţia locală le va derula cu finanţare nerambursabilă elveţiană. Lungu spune că oficialii elveţieni - veniţi la Suceava şi pentru vizitarea în teren a obiectivelor - au felicitat municipalitatea suceveană pentru accesarea respectivelor proiecte, susţinând că acestea sunt cele mai bune dintre cele depuse de localităţile urbane din România. „Cred că nu a fost doar de complezenţă, spunându-ne că avem cele mai bune proiecte din ţară, de ceea sper să le implementăm cu succes. Sunt proiecte importante, care, puse în aplicare, vor avea un rol important în procesul de modernizare a oraşului nostru, în perioada următoare”, a spus primarul Sucevei. Ion Lungu a subliniat că, până la 1 decembrie, municipalitatea vor înainta către partea elveţiană studiile şi proiectele tehnice, urmând ca, ulterior, începând cu anul viitor, să se treacă la implementarea propriu zisă a proiectelor. Cu bani nerambursabili elveţieni, Primăria Suceava îşi propune să implementeze proiectul privind realizarea unui sistem de încălzire şi iluminat pe bază de energii alternative în Complexul comercial „Bazar”, proiectul de management modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava şi cel intitulat „Electromobilitate-Vehicule electrice pentru o municipalitate verde”. Proiectele, apreciate la peste 13 milioane de euro, au fost depuse în cadrul unui program european cu finanţare elveţiană pe Măsura 2 - „Mediu şi infrastructură”. Astfel, în Bazar ar putea fi amenajată o centrală pe biomasă cu panouri fotovoltaice, ecologice şi economice; iluminatul public ecologic se va extinde în cartierele „George Enescu” şi pe străzile „Mărăşeşti”, „Universităţii”, „Traian Vuia”, „Grigore Alexandru Ghica”, „Cernăuţi” şi „Alexandru cel Bun” şi, nu în cele din urmă,  Primăria va achiziţiona 18 autovehicule electrice, iar pe teritoriul municipiului se vor amenaja 30 de puncte de încărcare a acumulatorilor. Suma totală pusă la bătaie de partea elveţiană este de 40 de milioane de franci elveţieni, finanţate urmând a fi de maxim 10 proiecte din 4 localităţi urbane beneficiare din România