12 septembrie 2013

Până la sfârşitul anului,
 Primăria Suceava externalizează serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân 
·        Municipalitatea este depăşită de situaţie, mai ales în ceea ce priveşte numărul de personal, dotările şi exigenţele de autorizare în domeniu.
·        „Vom respecta Legea, drepturile animalelor, însă nu putem pune mai presus câinii decât copii, decât oamenii”, a declarat primarul Ion Lungu. 

Până la sfârşitul acestui an, Primăria municipiului Suceava va externaliza activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân, a anunţat ieri, şeful administraţiei locale, Ion Lungu. Edilul şef sucevean susţine că a avut întrevederi cu oficialii mai multor asociaţii de protecţia animalelor, aceştia exprimându-şi intenţia de a participa la competiţia de preluare a gestiunii acestui serviciu. „Am avut discuţii reprezentaţii câtorva asociaţii de protecţia animalelor, care şi-au exprimat, deocamdată verbal, intenţia de a participa la o viitoare externalizare a acestei activităţi de ecarisaj şi gestionare a câinilor fără stăpân”, a precizat Lungu.  Şeful executivului local arată că Primăria este depăşită de situaţie, mai ales în ceea ce priveşte numărul de personal, dotările şi exigenţele de autorizare în domeniu. Edilul şef reliefează că adunarea maidanezilor şi adăpostirea în amenajările din Lunca Sucevei rămâne o prioritate pentru administraţia locală. Acţiunea s-a intensificat în ultimele zile,  strânse fiind, în special, animalele hoinare de pe lângă unităţile de învăţământ şcolar şi preşcolar. Municipalitatea se prevalează de sondajul de opinie efectuat în urmă cu circa 2 ani, 90% dintre suceveni pronunţându-se pentru ridicarea maidanezilor şi îngrijirea acestora în adăposturi special amenajate. „Vrem să prindem cât mai mulţi câini de pe străzi. În această perioadă, înaintea deschiderii noului an şcolar, se acţionează mai ales pe lângă şcoli, dar nu numai”, a explicat primarul municipiului Suceava. Cel de al doilea adăpost pentru câinii fără stăpân, dat în folosinţă la sfârşitul primăverii trecute, este populat în proporţie de 70%. Ion Lungu crede că acesta îndeplineşte, în mare parte, cerinţele normelor europene,  fiecare ţarc găzduind cîte 6 animale.  O asociaţie  care va prelua serviciul de ecarisaj şi gestionare a câinilor fără stăpân ar urma să procedeze şi la modernizarea celui dintâi adăpost. „Vom respecta Legea, drepturile animalelor, însă nu putem pune mai presus câinii decât copii, decât oamenii”, a conchis Ion Lungu.