10 septembrie 2013

În Suceava, de restituit doar peticele de teren care au scăpat încă neacaparate printre blocuri
·        Solicitările sunt de 600 de hectare, speranţa restituirii în natură stând în Agenţia Domeniilor Statului şi Staţiunea de Cercetări şi Dezvoltare Agricolă Suceava.
·        În Suceava se va aplica Legea nr. 165, însă, în prima fază, municipiul nu va primi terenuri”, reliefează reprezentantul ADS la Suceava, Gheorghe Ciubotaru.   
Până pe 15 decembrie 2013, municipiul Suceava va stabili rezerva  de terenuri  pe care unitatea teritorial-administrativ teritorială o are pentru restituirile pe care noile prevederi legale  le consacră. Primarul Ion Lungu a declarat că deja comisia de inventariere şi-a intrat în atribuţii, însă, încă de pe acum, este sigur că Suceava nu are de unde să scoată cele 600 de hectare pentru  acoperirea solicitărilor de retrocedare în natură. Lungu crede că din peticele de printre blocuri - care au scăpat de restituire în cei 22 de ani de la apariţia Legii nr. 18 -, se vor putea reconstitui drepturi de proprietate pe doar câteva hectare, speranţa stând în suprafeţele pe care le-ar putea ceda Agenţia Domeniilor Statului şi Staţiunea de Cercetări şi Dezvoltare Agricolă Suceava. „Din acest punct de vedere, la Suceava nu o să fie surprize, pentru că nu avem asemenea terenuri. Nu ştiu dacă vor rezulta 3-5 hectare, din bucăţele sau din altă parte. Singura soluţie este aceea de a primi terenuri de la ADS sau Staţiunea de Cercetări Agricole”, iterat ediul şef sucevean.
Conform şefului administraţiei locale, până la acest moment, în reşedinţa de judeţ au fost emise 3.732 de titluri de proprietate asupra terenurilor agricole,  la care se adaugă alte peste 3.000 de solicitări de restituire. Lungu evidenţiază că foarte multe dosare au fost trimise către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, în vederea acordării de despăgubiri, însă acestea sau întors la comisia de specialitate care funcţionează pe lângă Instituţia Prefectului Judeţului Suceava.
·        În cazul terenurilor „neretrocedabile”, se va constitui un fond naţional al terenurilor.

Reprezentantul în teritoriu al Agenţiei Domeniilor Statului, Gheorghe Ciubotaru, face cunoscut că Legea nr.165/2013 prevede că, până în luna decembrie, toate terenurile instituţiilor publice, indiferent care sunt acestea, vor fi supuse unui proces de inventariere. Ca urmare, după realizarea acestui inventar, o parte dintre terenuri, respectiv cele „retrocedabile”, ar putea ajunge, prin intermediului comisiilor locale şi comisiei judeţene de fond funciar, la solicitanţii îndreptăţiţi, conform legii. În cazul terenurilor „neretrocedabile”, se va constitui un fond naţional al terenurilor. „Astfel, toate persoanele îndreptăţite să primească terenuri vor fi despăgubite, după un sistem de puncte, şi se vor face licitaţii publice în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Dacă nici în urma licitaţiei nu se reuşeşte restituirea în natură, se va face despăgubirea, în bani, şi în 3 tranşe, prin Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor”, a spus Ciubotaru. Reprezentatul ADS ţine precizeze că, în judeţul Suceava, instituţia administrează doar terenuri care nu pot fi retrocedate, potrivit art. 22, din Legea nr. 1/2000. Acestea provin dintre cele care au aparţinut statului înainte de reforma agrară din 1945; suprafeţe din desecări, respectiv cele 20 de hectare din zona serelor, precum şi terenuri afectate de investiţii etc. „În Suceava se va aplica Legea nr. 165, însă, în prima fază, municipiul nu va primi terenuri”, reliefează oficialul Reprezentanţei Suceava a Agenţiilor Domeniilor Statului. O variantă este Fondul naţional agricol constituit din terenuri care, la acest moment, nu fac obiectul restituirii în natură, urmând ca, ulterior, după terminarea inventarierii, să fie iniţiat un proiect de hotărâre de guvern prin care terenurile cu pricina să treacă din domeniul public al statului în domeniul privat, astfel încât restituirea să fie posibilă.
·        Procesul de punere în posesie şi emitere a  titlurilor de proprietate are ca termen limită data 1 ianuarie 2016.
Ciubotaru remarcă, de asemenea, faptul că, pentru prima dată în ultimii 23 de ani, Comisia Judeţeană pentru aplicarea legii fondului funciar are competenţa de a anula, total sau parţial, titlurile de proprietate care se suprapun, „primul fiind valabil, iar următoarele anulându-se”. Aceasta în condiţiile în care, până în prezent, doar instanţa se putea pronunţa în acest sens. Agenţia Domeniilor Statului are, în judeţul Suceava, circa 1000 de hectare de terenuri agricole, suprafaţă concesionată operatorilor economici din domeniu. „Important este că această lege există, că are termene de a aplicare foarte precise şi că procesul de retrocedare se va finaliza. Astfel, în 2017-2108, în România nu se va mai vorbi despre retrocedări ”, Gheorghe Ciubotaru, reprezentantul sucevean al Agenţiei Domeniilor Statului.   

Potrivit Instituţiei Prefectului, obiectul inventarierii îl fac inclusiv terenurile care sunt parte a domeniului public al statului şi care sunt administrate de instituţii ale administraţiei publice centrale, respectiv de Agenţia Domeniilor Statului, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, Staţiunea de Cercetare Dezvoltare şi Cercetare Pomicolă, precum şi de alte asemenea structuri. „Întregul proces legat de punerea în posesie şi emiterea  titlurilor de proprietate are ca termen maxim 1 ianuarie 2016”,,sublinia prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu.