27 septembrie 2013

Aleşii locali PDL au votat împotriva alocării, de la bugetul de stat, a 3,7 milioane de lei pentru stingerea arieratelor    
·        Prin atitudinea lor, membrii PDL ai deliberativului local  au vrut să-i fac pe plac,  deputatului Ion Bălan, anunţat candidat la Primăria Sucevei, care a avertizat din timp asupra acestei poziţii.
·        Tot cu votul de „Gică Contra” a consilierilor democrat liberali suma de 520.000 de lei întârzie să ajungă la unităţile şcolare, în vederea efectuării de reparaţii.  
Consilierii locali PDL au respins, în şedinţă ordinară,  proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local al municipiului Suceava.  Făcând opoziţie de dragul opoziţiei, aceştia s-au declarat, în principal, împotriva tăierii a sumei de 2 milioane de lei din banii alocaţi pentru lucrările de reabilitarea a fostului cinematograf „Modern” şi a încă 1 milion de lei, sumă reprezentând co-participarea bugetului local la modernizarea punctelor termice din reşedinţa de judeţ. Aceasta în condiţiile în care, creditul pentru cel dintâi obiectiv nu este încă operaţional, iar cu banii disponibili, pe timp de iarnă, la viitorul Centru Cultural „Bucovina” nu s-ar fi putut face mare lucru. În ceea ce priveşte punctele termice, Guvernul nu a dat partea sa de 2,3 milioane de lei şi chiar dacă, până la urmă ar fi virat-o în conturile administraţie sucevene, nu mai există timp fizic nici măcar pentru organizarea licitaţiei de desemnare a constructorului. „Pentru că suntem în opoziţie, trebuie să-i facem atenţi pe cei care sunt la putere, şi care au majoritatea în Consiliul Local”,  a spus în plen consilierul local PDL, Lucian Harşovschi.   
Prin atitudinea lor, membrii PDL ai Consiliului Local  au vrut să-i fac pe plac noului preşedinte municipal al formaţiunii,  deputatul Ion Bălan, anunţat candidat la Primăria Sucevei, care   a avertizat că aleşii locali care vor vota în favoarea tăierii fondurilor pentru Centrul Cultural > nu vor mai avea dreptul ca în perioada următoare să vorbească despre cultură la Suceava”.
·        „Ar trebui să fim mai atenţi şi să votăm într-adevăr pentru suceveni, în binele oamenilor, pentru că, în rest, facem foarte multă teorie”, a precizat primarul Ion Lungu.
Primarul Ion Lungu a declarat că respectă poziţiile consilierilor locali, reliefând, însă, că poziţia aleşilor nu a avut raţiuni strict economice, fiind, mai degrabă una politică. Edilul şef a opinat că, prin „elan muncitoresc”, s-a votat împotriva unei sume de 3,7 milioane de lei alocată de la „centru” în vederea stingerii arieratelor, adică a datorilor mai vechi de 90 de zile pe care Primăria le are către prestatorii de servicii, iar aceştia din urmă, la rândul lor, către bugetul consolidat al statului.  „Am refuzat practic şi suma de 37 de miliarde de lei vechi de la Guvern, pentru stingere de arierate. Ar trebui să fim mai atenţi şi să votăm într-adevăr pentru suceveni, în binele oamenilor, pentru că, în rest, facem foarte multă teorie, iar aşa cum merg lucrurile riscăm să blocăm activitatea la Primări . 
 Dacă acest lucru nu îl aprobăm în Consiliul Local până la 30 septembrie, pierdem aceşti bani”, a atenţionat primarul Ion Lungu, propunând convocarea unei şedinţe extraordinare a deliberativului pentru luni, 30 septembrie, la ora 10.00.  Tot cu votul de „Gică Contra” a consilierilor democrat liberali suma de 520.000 de lei întârzie să ajungă la unităţile şcolare de pe raza municipiului reşedinţă de judeţ, în vederea efectuării de reparaţii. Respingerea este cu atât mai neavenită, cu cât se apropie frigul, iar intervenţiile respective nu ar mai putea fi făcute.


Dându-şi seama de greşeala făcută, liderului grupului politic PDL, Lucian Harşovschi, a încercat să repare, cerând ca - „fiind vorba despre aceşti bani” – întrunirea extraordinară să aibă loc chiar mai repede. Lucru imposibil, deoarece primarul Ion Lungu a avea deja agenda ocupată.