27 septembrie 2013

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi,
O tranziţie cât mai scurtă între şcoală şi piaţa muncii
·        Cele mai multe slujbe au fost disponibile în sectoarele alimentaţiei publice, comerţului, confecţiilor, cercetării, construcţiilor şi asistenţei manageriale.
Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, de ieri,  fost ţinută la Universitatea „Ştefan cel Mare”, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Mirela Adomnicăi, arătând că, în mod simbolic, s-a urmărit o apropiere cât mai mare între piaţa muncii şi instituţiile de învăţământ.        „Ne-am  dori ca tranziţia dinspre şcoală înspre piaţa muncii să fie cât mai scurtă, de ceea am ales, pentru organizarea Bursei din acest an, Universitatea Suceava”, a spus Adomnicăi. Şefa AJOFM a evidenţiat că, datorită sondării mai profunde a agenţilor economici, anul acesta oferta pentru absolvenţi este mult mai diversificată.  Astfel,  peste 70 de angajatori au scos la Bursă circa 400 de locuri de muncă,  atât pentru absolvenţii de studii medii, cât şi pentru cei cu studii superioare. Cele mai multe slujbe au fost disponibile în sectoarele alimentaţiei publice, comerţului, confecţiilor, cercetării, construcţiilor şi asistenţei manageriale. „Sperăm ca această acţiune a noastră să se finalizeze cu ocuparea cât mai generoasă a locurilor de muncă cu care s-au prezentat angajatorii”, a subliniat directorul executiv al AJOFM. În această vară, în evidenţele AJOFM Suceava s-au înregistrat peste 2.200 de absolvenţi, 10% dintre ei găsindu-şi, până ieri, un loc de muncă, iar alţii vor urma cursuri de formare profesională.
·        Anual, 85% din absolvenţii Universităţii sunt absorbiţi de piaţa muncii.
Prof univ. Dr. Valentin Popa, rectorul Universităţii „Ştefan  cel Mare” şi-a exprimat încântarea că instituţia academică suceveană a fost aleasă drept co-organizator al acţiunii. „Sunt încântat ca în preajma deschiderii anului universitar să văd holul Universităţii plin, ca o încălzire pentru ziua de luni, când peste 3.500 de boboci vor păşi în această instituţie”, reliefat rectorul Popa, remarcând că peste 1.000 de studenţi au absolvit şi au fost licenţiaţi anul acesta, iar alţii 700 au terminat masteratul. Valentin Popa a remarcat că, anual, 85% din absolvenţii Universităţii sunt absorbiţi de piaţa muncii, sperând ca Bursa de ieri să ducă la creşterea procentajului.     
Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a menţionat că organizarea Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi într-un mediu academic este un bun început. „Îmi doresc ca paleta de locuri de muncă să crească, să fie mai aplecată înspre spaţiul universitar, pentru că avem o tradiţie de 50 de ani de învăţământ universitar la Suceava”, a punctat Cătălin Nechifor.

Deputatul PNL, Ştefan Alexandru Băişanu, cadru didactic universitar, a remarcat marea forfotă de la standurile angajatorilor, periplu care lăsa impresia începerii anului universitar. „Ne dorim într-o colaborarea din ce în ce mai strânsă dintre angajatori, AJOFM şi Universitate, în beneficiul tuturor absolvenţilor”, a iterat Ştefan Alexandru Băişanu, menţionând că, la Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, în dezbateri se află o iniţiativă legislativă privind perioadă de practică a elevilor şi studenţilor.