30 septembrie 2013

Banii pentru stingerea arieratelor, daţi de la Guvern, acceptaţi abia după o a doua şedinţă de a deliberativului   
·        Joia trecută, prin împotrivirea consilierilor PDL, iniţiativa legislativă a primarului democrat liberal Ion Lungu a fost respinsă  tocmai de colegii de partid a acestuia.
·        Eu cred că este bine să luăm o decizie pentru binele sucevenilor, să lăsăm politizarea deoparte”, a explicat primarului Sucevei, Ion Lungu.        
Aleşii municipali suceveni au aprobat, ieri, în şedinţă extraordinară, rectificarea bugetului local şi repartizarea a circa 4 milioane de lei, bani veniţi de la Guvern, în vedere stingerii unor arierate ale Primăriei Suceava. Demersul a avut loc în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 17/2013, rectificarea fiind la o a doua încercare după ce, joia trecută, prin împotrivirea consilierilor PDL, iniţiativa legislativă a primarului democrat liberal Ion Lungu a fost respinsă  tocmai de colegii de partid a acestuia.  Ziua de 30 octombrie, a fost ultima în care rectificarea se putea face, în caz contrar fondurile alocate urmând a se întoarce la bugetului statului.  „Ni s-a repartizat de la Guvern o sumă de aproape 40 de miliarde de lei vechi, pentru stingerea de arierate. Data trecută erau doar 37 de miliarde lei vechi, între timp venind aprobare de încă 1,8 miliarde lei vechi”, a subliniat Lungu. Edilul şef a precizat că suma cea mai mare, cea de 3,79 de milioane de lei este destinată  firmei de salubritate Rosal Grup, Primăria rămânând, către prestatorul serviciului amintit, cu datorii de 1,2 milioane de lei. Diferenţa ia calea societăţii comerciale Loial Impex SRL Suceava, care asigură serviciul public de întreţinere şi reparare a mijloacelor de semnalizare rutieră.
Consilierul local, Lucian Harşovschi, liderul grupului PDL din deliberativ a ţinut să precizeze, că data trecută proiectul de hotărâre nu a trecut din cauză că 4 consilieri USL au votat împotriva rectificării care prevedea tăieri de fonduri de la capitolul la investiţii, printre care şi cele de la lucrările de reabilitare a fostului cinematograf „Modern” . „Aceştia au votat astfel, deoarece dacă votau , votau împotriva bugetului aprobat la începutul anului.  Concluzia este una singur: nu sunt bani! Aţi adus 40 de miliarde de lei vechi, este foarte bine, salutăm acest lucru, iar noi vom vota > de fiecare dată când veţi mai aduce”, a iterat Harşovschi.
 Şeful municipalităţii a reliefat că, de regulă, în fiecare toamnă, potrivit legii au loc rectificări de buget, banii de la capitolul investiţii fiind „suprimaţi” tocmai de la lucrările care, din condiţii care nu depind de Primăria municipiului Suceava, nu mai pot fi făcute. „Eu cred că este bine să luăm o decizie pentru binele sucevenilor, să lăsăm această politizare deoparte. Cât despre filozofia bugetului, aşa funcţionează aceasta în toată România, aşa funcţionează şi la nivel guvernamental”, a explicat primarului Sucevei, Ion Lungu