12 septembrie 2013

Disponibilizaţii de la Termica, speranţe îndepărtate pentru încasarea salariilor compensatorii  
·        „Primăria trebuie să-şi plătească toate datoriile, inclusiv cele nerecunosute, astfel încât Termica să-şi poată achita obligaţiile către terţe persoane, inclusiv către foştii salariaţi”, declară Iordănel Secrieru, liderul sindicatului „Prometeu”.
Concediaţii colectiv de la societatea suceveană de termoficare Termica Suceava au slabe speranţe că-şi vor încasa plăţile compensatorii într-un viitor cât mai apropiat. Cel puţin aşa a declarat ieri, liderul Sindicatului „Prometeu”, Iordănel Secrieru, care a precizat că există, din partea Primăriei, o promisiune pentru luna septembrie, însă semnalele că aceasta din urmă s-ar materializa nu sunt prea încurajatoare. „Foştii salariaţi nu au o vreo speranţă apropiată. Există promisiune de la nivelul administraţiei locale, în ceea ce priveşte o sumă  de bani pentru luna septembrie, însă suntem aproape la jumătatea lunii şi avem niciun semnal în acest sens”, a spus Secrieru.               

Liderul de sindicat precizează că, deşi conducerea administraţiei locale susţine că dat şi-a făcut datoria, există încă unele debite  faţă de Termica pe care Primăria nu le recunoaşte. Liderul „Prometeu” a exemplificat cu sumele datorate în urma unor hotărâri ale instanţei, pentru impozite şi taxe pe teren şi clădiri achitate pe nedrept, cât şi despre cele rezultate după diminuarea capitalului social, prin „tăierea subvenţiilor către Termica şi care trebuiau plătite de către Primărie”. „Primăria trebuie să-şi plătească toate datoriile, inclusiv cele nerecunosute, astfel încât Termica să-şi poată achita obligaţiile către terţe persoane, inclusiv către foştii salariaţi”, a reliefat Secrieru, accentuând că banii nu afectează pe nedrept bugetul local, ci trebuie daţi în contul obligaţiilor legale către operatorul din Lunca Sucevei. De plăţi compensatorii vor avea parte 245 din 295 de disponibilizaţi de la firma de termoficare Termica Suceava, ceilalţi 50 fiind angajaţi pe durată determinată, şi neavând asemenea drepturi, ori renunţând la compensaţii şi înscriindu-se direct la AJOFM, pentru a beneficia de ajutorul de şomaj. Concediaţii colectiv au, în funcţie de vechimea în muncă, dreptul la cel mult 18 salarii compensatorii, la nivelul celui  de bază la data disponibilizării.