27 septembrie 2013

Fonduri europene pentru modernizarea pieţelor sucevene
·        Şeful municipalităţii, Ion Lungu, recunoaşte că, în ultimii ani, banii Administraţiei Pieţelor au fost cheltuiţi cu investiţiile din Complexul comercial Bazar.
Municipiul Suceava derulează Proiectul „Pieţe urbane sustenabile”, în care partener este cu alte mari localităţi urbane din Uniunea Europeană. Şeful Serviciului „Integrare europeană” al Primăriei municipiului Suceava, Dan Dura precizează că scopul proiectului este obţinerea unei finanţări nerambursabile pentru un studiu de fezabilitate care să permită accesarea, în intervalul 2014-2020, a fondurilor europene pentru modernizarea pieţelor agroalimentare din municipiul Suceava. Dura precizează că, în acelaşi mod, a fost finanţat studiul de fezabilitate pentru dotarea cu vehicule electrice, posibilă fiind trecerea la etapele de accesare a fondurilor elveţiene pentru achiziţionarea respectivelor maşini. „Proiectul este unul de studiere a pieţei, de formare a unui grup de lucru, de promovarea a brandului Produs în Bucovina  şi, în final, de obţinere a sumelor nerambursabile pentru modernizarea pieţelor din municipiul Suceava”, a precizat Dan Dura.  Primarul Ion Lungu şi-a exprimat speranţa că, în urma schimbului de experienţă cu partenerii din cadrul proiectului, Primăria Suceava să-şi poată face o imagine cât mai bună despre felul în care trebuie să arate o piaţă occidentală civilizată şi, de asemenea, să acceseze fonduri europene destinate acestui domeniu.  „Pentru faza a doua proiectului este prevăzută o sumă de 60.000 de euro, iar o parte din aceşti bani poate fi folosită pentru studii de fezabilitate, în vederea modernizării pieţelor. Ţinta noastră finală este de a putea face aceste modernizări pe fonduri nerambursabile. Suntem deja într-o fază de modernizare cu Piaţa centrală. Mai avem două pieţe importante, respectiv Piaţa Mică şi cea din Burdujeni, pentru care încercăm să accesăm fonduri europene”, a declarat edilul şef, Lungu a mai adăugat că este posibilă şi o extindere a Pieţei agroalimentare centrale, respectiv a zonei de tarabe din spatele spaţiilor de comercializare închise şi acoperite. Şeful municipalităţii recunoaşte că, în ultimii ani, banii Administraţiei Pieţelor au fost cheltuiţi cu investiţiile din Complexul comercial Bazar, motiv din care, în viitor, prioritatea o vor constitui pieţele agroalimentare. „Vrem ca, în următorii ani, să avem un comerţ civilizat în ceea ce priveşte Administraţia Pieţelor”, a conchis şeful administraţiei sucevene, Ion Lungu. Proiectul „Pieţe urbane sustenabile” este cofinanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului de cooperare inter-regională pentru reţeaua de dezvoltare urbană „Urbact II”, Prioritatea 2.1, oraşe atractive şi în coeziune-Schimb de experienţă şi învăţare”.

În proiect sunt partenere 9 oraşe europene interesate de dezvoltarea sustenabilă a pieţelor locale, respectiv Barcelona(Spania), Westminster(Marea Britanie), Torino(Italia), Suceava(România), Pecs(Ungaria), Dublin(Irlanda) Toulouse(Franţa), Wroclaw(Polonia) şi Regiunea Attica(Grecia)