23 septembrie 2013

S-a stins ex-senatorul PRM de Suceava, Gheorghe Acatrinei
Gheorghe Acatrinei, preşedintele organizaţiei judeţene Suceava a Partidului România Mare a murit, duminică, la orele amiezii, în Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, ca urmare a agravării unor afecţiuni de care suferea de ceva timp. Născut în comuna Păltiniş, la 26 noiembrie 1928, Gheorghe Acatrinei a fost în perioada 1970-1976 primar al municipiului Fălticeni. Din 1976 a activat ca secretar al Comitetului Judeţean al PCR pe probleme de agricultură, industrie alimentară şi silvicultură, funcţie pe care a deţinut-o până în 1982. Pe 6 noiembrie 1980 obţine titlul de doctor în istorie, acesta fiind confirmat de către Comisia superioară de acordare a titlurilor de pe lângă Academia Română. Din 1982 şi până 1986 a fost primar şi prim secretar la Gura Humorului. Din 1987, a lucrat în cadrul Trustului General de Antreprize Construcţii Montaj Suceava (TGACM) Suceava de unde s-a pensionat la limită de vârstă, în 1990, după Revoluţie. În acelaşi an, imediat după ce s-a creat Partidul Român pentru Noua Societate, a devenit preşedinte judeţean al acestei formaţiuni. O vreme a asigurat conducerea filialei Suceava a Partidului Moldovenilor care, în 1995, a decis fuzionarea cu Partidul România Mare. După 7 ani de activitate în cadrul organizaţiei Suceava a PRM, în 2002 Gheorghe Acatrinei a fost ales preşedintele acesteia, preluând funcţia de la dr. Ludovic Abiţei.
În 2002, accede în Senatul României, la acea dată, Partidul România Mare obţinând, în judeţul Suceava, 24,58% din opţiunile alegătorilor. De atunci şi până la data trecerii în nefiinţă Gheorghe Acatrinei a fost ales, în mod succesiv, preşedinte al PRM Suceava.  În urmă cu mai bine de 1 an, ex-senatorul de Suceava declara că nu pune accent pe numărul anilor, „ci pe propria putere de a face sau nu face ceva”, mai ales că mamă sa a trăit 93 de ani, iar bunicul din partea acesteia  ajuns la vârsta de 113 ani. Cu prilejul unui interviu acordat cotidianului nostru, Gheorghe Acatrinei se definea drept „un om categoric, ferm şi justiţiar, care va continua să se bată pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă oamenii”.
Slujba de înmormântare se va ţine joi, 26 septembrie, în satul Catrinari, comuna Panaci, la Complexul monahal ai cărui ctitori sunt Gheorghe şi Stela Acatrinei.